FN bekræfter: Julian Assange er blevet berøvet sin frihed

FN-panelet UNWGAD siger, at Assange har ret til at gå frit rundt.

Britisk politi har droppet døgnbevogtning af Assanges opholdssted, men overvåger fortsat hans færden. (Foto: © Paul hackett, Scanpix)

FN-panelet UNWGAD meddeler officielt i en erklæring, at det mener, at WikiLeaks-stifteren Julian Assange er blevet frihedsberøvet ulovligt på Ecuadors ambassade i London.

FN-panelet opfordrer til, at Storbritannien og Sverige ophører med at berøve Assange hans frihed. Det opfordrer også de to lande til at betale ham erstatning, efter at have krænket hans fysiske integritet og hans ret til fri bevægelighed.

Assange, som har vakt harme i USA ved lække hundredtusinder af hemmeligstemplede diplomatiske dokumenter, vil fredag kræve, at han får lov til at forlade Ecuadors ambassade som en fri mand.

Assanges advokater har indkaldt til et pressemøde i London fredag midt på dagen. Det er uklart om Assange vil deltage via videolink fra ambassaden.

FN-panelets vurdering blev allerede lækket til medierne torsdag af blandt andre Sveriges udenrigsministerium, men er nu offentliggjort af panelet selv.

En regeringskilde i Storbritannien siger, at briterne ikke har tænkt sig at følge FN's opfordring. Arrestordren mod ham er udstedt, og man agter at sørge for, at han bliver anholdt, skriver Sky News.

Sagen kort

  • Australske Julian Assange har siden 2012 opholdt sig på ambassaden for at undgå at blive anholdt af britisk politi og udleveret til Sverige, hvor han siden 2010 har været anklaget for voldtægt og seksuelle overgreb mod to kvinder.

  • Assange frygter, at han i sidste ende vil blive udleveret til USA, hvis han efterkommer svensk politis ønske og møder op til afhøring i Stockholm.

  • I USA risikerer han at blive stillet for retten og dømt for WikiLeaks' afsløringer af tusindvis af hemmelige dokumenter blandt andet om USA's krigsførelse i Irak og Afghanistan.

  • I december underskrev Ecuador og Sverige en juridisk aftale, som gør det muligt for Sverige at afhøre WikiLeaks-stifteren på ambassaden i London. Det skete efter et halvt års forhandlinger.

/ritzau/Reuters