500 lastbiler med nødhjælp om dagen skal have adgang til Gaza.
Det er kravet fra EU-landene til Israel, fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) i aftes.
Og der er ingen tvivl om, at 500 lastbiler med nødhjælp om dagen kan være med til at begrænse lidelserne i Gaza, lyder det fra Dansk Røde Kors' generalsekretær, Anders Ladekarl:
- Det vil gøre en kæmpe forskel. Som det er nu, kommer der alt alt for lidt nødhjælp ind. Der er de første meldinger om hungersnød og børn, der dør af sult i Gaza, siger Anders Ladekarl, som peger på, at det ville være en tredobling af, hvad der kommer ind nu.
- Det vil ikke kunne løse alle problemer, men det vil i hvert fald begrænse den humanitære katastrofe, vi ser i Gaza.
Livsvigtig hjælp i katastrofal situation
I går mødtes EU-landenes statsledere, hvor de blev enige om at understrege over for Israel, at der skal sikres humanitær adgang til Gaza, så de civile kan få livsvigtig hjælp i en katastrofal situation.
Og det er vigtigt, at verden lægger et pres på Israel for at få mere nødhjælp ind i Gaza.
- Det er fuldstændig afgørende at lægge pres på, at der kommer yderligere nødhjælp ind. Ruten over land er afgørende for, at der kan komme yderligere nødhjælp ind i en situation, hvor der er hungersnød, og hvor de første er døde af sult, siger Anders Ladekarl.
Det er ikke første gang, der bliver lagt pres på Israel for at få mere nødhjælp ind i Gaza. USA har længe forsøgt, uden at det har haft nogen synlig effekt, mener Anders Ladekarl:
- Jeg venter spændt på at se, om det her vil have nogen effekt. Indtil videre har det ikke rokket meget ved Israels holdning til at sende nødhjælp ind.
I den nuværende situation er det meget begrænset, hvad der kommer ind af nødhjælp i forhold til behovet, og det er næsten umuligt at komme til det nordlige Gaza, hvor de allermest sårbare og udsatte befinder sig.
Derfor skal der gøres noget nu, understreger Ladekarl.
- Man kan jo håbe, at hvis en hel verden står sammen, så vil det lægge så meget pres på, at der bliver åbnet noget mere for grænserne, og det bliver mere sikkert at uddele nødhjælp inde i Gaza.
- Men ellers må man jo kigge i den diplomatiske håndbog for at se, om der er andre ting man kan tage i anvendelse for at få nødhjælpen ind.
Adskillige lande, deriblandt USA, internationale nødhjælpsorganisationer, FN og EU har i ugevis kraftigt opfordret Israel til at åbne mere op for nødhjælp, uden at der er sket noget.
Samtidig er flere lande begyndt at kaste nødhjælp ud via fly over områderne i Gazastriben.
- Det er symbolpolitik af værste skuffe, lød det tidligere på ugen fra Peter Viggo Jakobsen, der er lektor ved Instutut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet, da han var gæst i 'Verden ifølge Gram'.
Du kan høre meget mere om den desperate situation i Gaza og anarkiet, der breder sig i enklaven i denne uges afsnit af 'Verden ifølge Gram':