Gennemtænkt. Handling. Styrke og overskud.
Det er nogle af de positivt ladede ord, som retoriker og afdelingsleder ved Afdeling for Retorik ved Københavns Universitet, Lisa Storm Villadsen, sætter på den britiske premierminister Theresa Mays tale tidligere i dag. En tale, der har været ventet i syv måneder, efter at briterne stemte for at melde sig ud af unionen i juni sidste år.
I dagens tale påtager Theresa May sig rollen som national leder og en stejl forhandlingspartner med EU, og det er en af grundene til, at retorikeren vurderer den positivt.
- Hun gjorde det godt. Der var lagt mange kræfter i, at talen skulle indeholde styrke og overskud, siger Lisa Storm Villadsen og slår ned på en central præmis:
- Hun definerer, nogle ville sige omdefinerer, resultatet af afstemningen som en meget stærk pro-aktiv international beslutning snarere end en venden sig bort fra omverdenen.
Europa blev for snævert
Og det står i kontrast til den protektionistiske opfattelse af Brexit; nemlig at briterne lukkede sig om sig selv og vendte Europa ryggen. Følger man den tankerække, kunne det fremstå som en smule komisk, at May under talen stod foran en grå baggrund med ordene ”A Global Britain”.
- Hun omdefinerer afstemningsresultatet, og fremstiller Europa som noget, der var for snævert for briterne. Nu er hele verden blevet deres handelspartner. Både mundtligt og i scenografien for talen signaleres det, at den kommende proces handler om "Global Britain”, siger Lisa Storm Villadsen.
Og det mener hun er dygtigt gjort af May.
- Det er dygtigt gjort at vende en forholdsvis kaotisk politisk situation til en enestående mulighed for England til at kunne realisere sit sande potentiale, uhæmmet af Europa og EUs snærende bånd. Hvis man lytter til talen uden at vide frygtelig meget om politik, så bliver Storbritanniens nye situation fremstillet som win-win. Hun fremstiller det virkelig, som om en præmie venter briterne. Og det er et modstykke til det kaos, der fulgte efter afstemningen, hvor blandt andet David Cameron gik af. Nu signalerer hun: Jeg har en plan, siger Lisa Storm Villadsen.
Truer høfligt
Og så er vi tilbage ved styrke og handling. For når Theresa May stiller sig selv i spidsen for Brexit som en handlekraftig og offensiv premierminister, truer hun faktisk på en høflig måde.
- Hun siger: Vi vil ha´det, som vi vil ha´det, og det er en demonstration af styrke. Hun optræder som den statsleder, som nogle briter har ønsket sig, siger retorikeren.
48,1 procent af briterne, der stemte i juni, ville blive i EU, og 51,9 procent ville forlade unionen. Så med den proces Theresa May nu har indledt, er hun nødt til at kaste lunser ud til de 48,1 procent ”remainers”.
Det gjorde hun blandt andet ved at italesætte, at Brexit ikke er et udtryk for forkastelse af de værdier, Europa har.
- Det er klogt, når hun viser, at hun har hørt modstandernes udlægning af afstemningen og forholder sig til dem. Nogle vil tage det for gode varer, for hvis man ikke er særlig kritisk, så er hendes budskab let at absorbere, siger Lisa Storm Villadsen.
Miskrediterer og mistænkeliggør
Under talen kom premierministeren ind på 12 målsætninger for, hvordan briterne i fremtiden vil samarbejde med EU. Det første punkt på listen er sikkerhed: Briternes farvel til Storbritanniens udtræden af EU skal ikke skabe mere usikkerhed end nødvendigt, og briterne vil løbende blive informeret om processen.
Men efter gennemgangen af planen, sender hun et besynderligt signal, siger retorikeren, for May siger faktisk, at det er i strid med nationens interesser, hvis hun svarer på spørgsmål om detaljer i de kommende forhandlinger.
- May siger: ”Men de, der opfordrer os til at afsløre mere - såsom ”blow by blow” detaljer om vores forhandlingsstrategi (…) – de handler ikke i den nationale interesse.”
- "Blow by blow detail" signalerer underholdningsværdi. Og det vil jeg kalde at miskreditere og mistænkeliggøre en kritisk presse. Forhandlinger kommer til at foregå bag lukkede døre, og jeg ved, hvad der er bedst, er det, hun siger, konkluderer retorikeren om talens kritiske udfald mod opposition og presse.
Rolig og saglig
Theresa May nåede næppe at træde ned fra talerstolen, før reaktionerne på talens indhold væltede ud på nyhedsbureauer og Twitter. Skotterne rasede, men Ukip-formand Nigel Farage mente ligefrem, at May brugte ord og fraser, som han var blevet hånet for at bruge.
Theresa May fremstod som taler derimod rolig og saglig, mener Lisa Storm Villadsen.
- Helhedsindtrykket var en tale, som var meget gennemarbejdet og vellykket i forhold til sit formål. Mays måde at fremføre den på, sagligt, klart og roligt, understregede hendes påstand om, at hun er sin opgave voksen og opfyldte dermed det behov som dele af den britiske befolkning har for at føle sig stærkt repræsenteret i forhandlingerne med EU, siger Lisa Storm Villadsen.