Flere amerikanske senatorer danner nu fælles front med USA's kommende præsident Donald Trump om at flytte den amerikanske ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.
Det skriver The Guardian.
Ifølge avisen er det de tre republikanske senatorer Ted Cruz, Dean Heller og Marco Rubio, som nu støtter op om Donald Trumps gentagende løfte om at gøre Jerusalem til hovedsæde for den amerikanske ambassade.
Ted Cruz, senator i Texas og Donald Trumps modkandidat under primærvalget i USA, lægger ifølge The Guardian ikke skjul på sin støtte:
- Jerusalem er den evige og udelte hovedstad i Israel. Det er på tide at droppe snakken og alle de brudte løfter og endelig gøre, hvad Kongressen har sagt, vi bør gøre, siden 1995: formelt flytte vores ambassade til hovedstaden i vores tætte allierede Israel, lyder det fra Ted Cruz.
Stor symbolsk betydning
Men en flytning af den amerikanske ambassade vil ikke gå uset hen, mener Helle Malmvig, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.
En sådan handling sender et stærkt symbolsk signal til palæstinenserne og resten af verdenssamfundet og vil ifølge Helle Malmvig betyde, at USA for alvor sætter deres rolle som neutral forhandlingspartner i Israel-Palæstina-konflikten over styr.
- Før i tiden prøvede USA at fremstille sig selv som en neutral forhandlingspartner, men hvis ambassaden bliver flyttet, kan man i hvert fald ikke længere være dét, siger hun.
En flytning af ambassaden er nemlig ikke bare en flytning, men vil også genåbne debatten om, hvorvidt man anerkender Jerusalem som hovedstad eller ej. En debat, som længe har været i gang i USA, understreger Helle Malmvig.
- Flytter man ambassaden, vil USA være det eneste land i verden, som anerkender Jerusalem som Israels hovedstad, og det er imod alle FN-resolutioner, der nogensinde har været, siger hun.
Blåstempling af bosættelser
Helle Malmvig bakkes op af Jakob Egholm Feldt, lektor i Mellemøststudier ved Roskilde Universitet.
Han mener desuden, at USA med flytning af ambassaden vil blåstemple de israelske bosættelser i Østjerusalem - som ifølge international lov er palæstinensisk grund.
- Det er en meget entydig støtte til annekteringen af Jerusalem. De signalerer, at rigtig mange af bosættelserne vil blive der, og at Israel får lov at tage de dele af Palæstina, de gerne vil have, siger han.
Prominente politikere og præsidenter hos såvel Demokraterne som Republikanerne har før lovet at flytte ambassaden til Jerusalem.
Det er dog aldrig blevet til noget, blandt andet fordi man har været lydhør over for internationale organisationer som FN, mener Jakob Egholm Feldt.
- Men noget tyder på, at Donald Trump er endnu mere tilbøjelig til ikke at adlyde internationale organisationer.
Fjerner tro på fred
Ifølge Helle Malmvig kan en flytning af ambassaden også betyde, at palæstinenserne vil stå ringere i konflikten - og med mindre håb om, at fremtiden byder på løsninger for de to parter.
- I forvejen har de haft meget lidt håb om fred, og mange af dem vrænger på næsen, når man overhovedet bringer ordet fredsproces på banen, siger hun.
Hun nævner også, at Israel og nogle af de øvrige arabiske lande, som traditionelt set har bakket palæstinenserne op, de seneste par år i virkeligheden er rykket tættere på hinanden i politiske forhandlinger.
Det gjorde de for eksempel, da en lang række lande i sommeren 2015 gik sammen om at stoppe Iran i at udvikle atomvåben.
- På den måde står palæstinenserne jo super svagt, fordi der simpelthen bliver færre og færre til at tale deres sag. Den øvrige arabiske verden har sat Israel/Palæstina længere ned på dagsordnen de senere år, fordi der sker så meget andet forfærdeligt omkring dem.