Trump: Hold ud, Israel

Donald Trump mener, at "betændte udtalelser" fra Barack Obama giver gnidninger i overgangen til en ny regering.

Vi kan ikke fortsætte med at lade Israel blive behandlet med total foragt, lyder beskeden fra Donald Trump. (Foto: © © Carlo Allegri / Reuters, Scanpix)

En tyk kile er blevet hamret ind i forholdet mellem to gamle venner, USA og Israel.

På falderebet har USA's afgående regering valgt ikke at nedlægge veto mod en resolution i FN's Sikkerhedsråd, hvor Israels bosættelser på Vestbredden og i Østjerusalem bliver betegnet som et brud på international lov.

Det er bestemt ikke noget, der huer USA's kommende mand ved roret, Donald Trump.

- Vi kan ikke fortsætte med at lade Israel blive behandlet med total foragt og mangel på respekt, skriver han på Twitter.

- USA plejede at være en god ven for dem, men ikke længere. Begyndelsen på enden var den forfærdelige Iran-aftale, og nu dette, skriver han med henvisning til både atomaftalen med Iran og FN-resolutionen mod bosættelserne.

Obamas "betændte udtalelser"

Donald Trump anlagde efter valget en markant mere forsonlig tone i omtalen af præsident Barack Obama, som han under valgkampen ellers ikke var sen til at angribe for dette og hint.

Men nu har Donald Trump med sine egne ord strakt sig så langt, som han kunne, for at se bort fra præsident Barack Obamas "betændte udtalelser".

Senest har Barack Obama udtalt, at han kunne have slået Donald Trump, hvis den amerikanske valglov havde tilladt, at han stillede op for tredje gang i træk.

Og nu er han altså nået ind under huden på sin efterfølger.

- Troede, at overgangen ville blive glat. NEJ! skriver Donald Trump.

Opridser fredsplan i Mellemøsten

Skriverierne fra USA's nye præsident kommer i timerne før en tale, som udenrigsminister John Kerry holder i Washington i dag.

Her han vil opridse den afgående regerings forslag til en fredsaftale mellem israelerne og palæstinenserne.

John Kerry har i sin tid som udenrigsminister været dybt involveret i fredsforhandlingerne mellem de to parter, men det er altså en af de opgaver, som han ikke når at sætte et endeligt punktum for.

Talen er på forhånd blevet afskrevet som "ynkelig" af Israels minister for offentlig sikkerhed, Gilad Erdan.

- Det er et patetisk skridt. Det er et antidemokratisk skridt, fordi det står klart, at regeringen og Kerrys intention er at putte en kæde på den kommende præsident Trump, siger Gilad Erdan ifølge nyhedsbureauet AP til Israel Army Radio.

Trump: Hold ud

Dermed er der lagt endnu flere byggeklodser oven på den giftige meningsudveksling, der har været, efter USA afstod fra at nedlægge veto mod resolutionen i FN's Sikkerhedsråd, som de øvrige 14 medlemslande stemte for.

Det skete, selv om Israel og Donald Trump forud for afstemningen forsøgte at få blokeret resolutionen.

Fra Donald Trump lyder der dog trøstende ord til Israel. Der er nemlig under en måned til, at han flytter ind i Det Hvide Hus:

- Hold ud, Israel, 20. januar nærmer sig med hastige skridt.

Resolution mod Israels bosættelser

  • Israel besatte i 1967 territorier fra Jordan, Syrien og Egypten, herunder Gazastriben og Vestbredden.

  • Med forskellige incitamenter har den israelske stat siden tilskyndet israelere til at flytte til de besatte områder.

  • I dag er de israelske bosættelser på Vestbredden, i Østjerusalem og i Golan-højderne vokset, så de udgør israelske byer.

  • Den Internationale Domstol i Haag har fastslået, at områderne er besatte.

  • Det anslås, at der i dag bor 430.000 israelske bosættere på Vestbredden.

  • Det anslås, at der bor yderligere 200.000 israelere i Østjerusalem.

  • FN-resolutionen kræver, at Israel øjeblikkeligt og fuldstændigt stopper alle bosætteraktiviteter i de besatte palæstinensiske områder.