Republikanere raser over Trumps forsvar for Putin

Donald Trump bakkede op om Vladimir Putin, da han nægtede Ruslands indblanding i det amerikanske valg under topmøde i Helsinki.

Putin var 'meget stærk og magtfuld omkring sin benægtelse' af nogen form for indblanding i det amerikanske præsidentvalg, lød det fra præsident Trump. (Foto: © Kevin Lamarque, Scanpix)

På dagens topmøde mellem Ruslands og USA's præsident lød det, at begge ledere ville arbejde tættere sammen for fremtiden.

Og selvom dét var nye toner, så er det ikke dem, der har givet mest genlyd.

Det er i stedet Donald Trumps forsvar for Vladimir Putin i spørgsmålet om Ruslands mulige indblanding i det amerikanske valg, der nu får folk til at rase.

Benægter justitsministeriets tiltaler

- Præsident Putin siger, at det ikke er Rusland. Jeg ser ingen grund til, at det skulle være det, sagde Donald Trump blandt andet på pressemødet.

Han fremhævede også, hvordan præsident Putin havde været 'meget stærk og magtfuld omkring sin benægtelse' af nogen form for indblanding i valget.

Udtalelserne vækker voldsom vrede blandt flere amerikanske politikere og senatorer.

Blandt andre har den republikanske kongresformand, Paul Ryan, understreget, at der 'ikke er nogen tvivl' om, at Rusland blandede sig i det amerikanske valg 2016, og at Donald Trump 'må forstå, at Rusland ikke er vores allierede.'

Kun tre dage før topmødet tiltalte USA's justitsministerium 12 navngivne, russiske efterretningsagenter for hacking og forsøg på manipulation af det amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

Flere demokratiske - og enkelte republikanske – kongresmedlemmer opfordrede derfor kraftigt Donald Trump til at aflyse mødet med præsident Putin.

Og derfor har USA's præsident nu fået flere republikanere op i det røde felt med sit tilsyneladende forsvar for Putin og hans benægtelser.

'Det her er skammeligt'

Ifølge DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue skal man heller ikke undervurdere effekten af Donald Trumps udtalelser.

- Det er en meget, meget kontroversiel udmelding, han er kommet med, for det indebærer, at ingen af de to statsledere tror på, at de 12 russiske efterretningsagenter har hacket sig vej ind i valgkampen, selvom justitsministeriet i USA har tiltalt dem, siger hun.

Den republikanske senator Jeff Flake, som længe har kritiseret den amerikanske præsident, kalder Donald Trumps ageren for 'skammelig'.

- Jeg troede aldrig, jeg ville opleve den dag, hvor vores amerikanske præsident ville stå på scenen sammen med den russiske præsident og bebrejde USA for Ruslands aggression. Det her er skammeligt, skriver han på sin Twitter-profil.

Også den tidligere republikanske præsidentkandidat og senator John McCain, har udtrykt harme over Donald Trumps udtalelser på topmødet:

- Ingen tidligere præsident har nogensinde fornedret sig for en tyran. Ikke alene talte præsident Trump ikke sandt om sin modstander, han fejlede også, når det handlede om at forsvare det, der gør os, til dem vi er - en republik af frie mennesker, skriver John McCain i en udtalelse.

Vil hellere tale om fremtiden

På topmødet tilbød Vladimir Putin at tillade amerikanske efterforskere besøg i Rusland for at afhøre deres embedsmænd.

Til gengæld ville han have samme adgang til folk i USA, som Rusland mistænkte for kriminel aktivitet. Det skriver BBC.

Spørger man Stéphanie Surrugue var der i virkeligheden ingen af de to ledere, som havde lyst til at tale om Ruslands mulige indblanding.

- Det var bestemt ikke det emne, de to havde lyst til at tale om i dag. De ville hellere tale om alt det, de kan gøre fremover i forhold til Syrien, atomnedrustning og bekæmpelsen af terror, forklarer hun.

Topmødet i Helsinki var det første møde mellem Vladimir Putin og Donald Trump på egen hånd.

Og trods de voldsomme reaktioner fra den amerikanske præsidents bagland, kan verden lige så godt vænne sig til at se de to statsledere i mere samarbejde fremover:

- Vi kommer til at se USA og Rusland stå tættere, end nogen kunne have forestillet sig for to år siden, hvor Trump blot var én amerikansk præsidentkandidat ud af mange, siger Stéphanie Surrugue, DR's internationale korrespondent.