Et rekordhøjt antal hollændere i udlandet har ønsket at stemme ved Hollands parlamentsvalg i dag.
77.500 hollændere, der enten er bosat i udlandet eller på ferie udenlands, har ladet sig registrere til at stemme.
- Jeg sætter mit kryds. Det er ikke bare en ret, men en pligt. Uanset om man er i Holland eller i Danmark, siger hollænderen Erik Postelmans, der bor i Hornbæk og har brevstemt til det hollandske valg i dag.
Det er omkring 40 procent flere hollændere i udlandet, der har ladt sig registrere til at brevstemme i forhold til ved sidste valg i 2012.
Dengang lod færre end 50.000 sig registrere og kun omkring 35.000 brugte deres brevstemme.
Protest mod Geert Wilders
I Holland står den islamkritiske politiker Geert Wilders og hans højreorienterede Frihedsparti til fremgang ved valget i dag.
Professor i politisk kommunikation ved Amsterdam Universitet, Claes de Vreese, siger, at det kan være medvirkende til stigningen i brevstemmer fra udlandet.
- Wilders' parti er oppe og konkurrere om at blive det største eller næststørste parti i Holland. Og det er klart, at hvis man er bosiddende i udlandet og ofte krydser grænser, er man måske ikke er helt enig i Wilders' politik, der går på at lukke grænserne, og at Holland bliver nødt til at sørge for sig selv.
Ved valget i 2012 gik størstedelen af brevstemmerne fra udlandet til det liberale parti, som den nuværende premierminister Mark Rutte er leder af.
Det Radikale Venstres hollandske søsterparti D66 fik næstflest af stemmerne fra udlandet, mens de hollandske socialdemokrater fik tredjemest opbakning fra hollandske expats.
Indvandrere skal bidrage til samfundet
Hollandske Erik Postelmans, der har boet i Danmark i snart 40 år, har stemt socialdemokratisk ved valget denne gang og håber, at han kan bremse Gert Wilders' succes.
- Jeg bryder mig ikke om højredrejningen i Holland. Vi skal selvfølgelig stille krav til, at indvandrere bidrager til det hollandske samfund og ikke sidder på deres flade bag. Men vi løser ikke problemerne ved at sige, at en bestemt gruppe mennesker skal ud af Holland, mener Erik Postelmans.
Han håber desuden, at de hollandske socialdemokrater vil holde deres løfte om at kæmpe for at indføre dobbelt statsborgerskab i Holland.
På den måde kan Erik Postelmans også blive dansk statsborger og stemme ved folketingsvalg.
- For en ting er, at jeg sætter mit kryds til det hollandske valg. Men jeg vil allerhelst sætte mit kryds i Danmark, hvor jeg arbejder og betaler skat, siger Erik Postelmans.
Han arbejder til daglig som lektor i arbejdsret og forvaltningsret ved professionshøjskolen Metropol i København.
Supervalgår i Europa
Når antallet af hollændere, der stemmer i udlandet, stiger, skyldes det formentlig også den store bevågenhed valget har, vurderer professor Claes de Vreese fra universitetet i Amsterdam.
Holland er det er det første af de gamle EU-lande, der afholder valg i 2017, hvor også franskmændene og tyskerne skal til stemmeurnerne.
- Så der er mange, der kigger på det hollandske valg i udlandet for at se, hvordan udvikler det sig, efter vi har haft en Brexitafstemning i Storbritannien og et præsidentvalg i USA, siger Claes de Vreese.
Også Erik Postelmans mener, at valget af præsident Donald Trump i USA er medvirkende til, at flere hollændere har ønsket at brevstemme ved valget i dag.
- Jeg tror, at flere hollændere i udlandet er blevet opmærksomme på deres ret til at stemme. En af grundene er formentlig valget i USA, hvor man nu kan se, hvor galt eller godt det kan gå, alt efter fra hvilken side man betragter det, siger Erik Postelmans.