USA's præsident, Donald Trump, fik i dag medhold i sin udlægning af et særdeles vellykket Helsinki-topmøde fra sin russiske kollega.
Det skete, da den russiske præsident udlagde sit lands udenrigspolitiske prioriteringer for sine diplomater tidligere i dag i en tale, som også blev sendt i tv.
Her sagde Vladimir Putin blandt andet, at forholdet til USA på nogle områder er værre end det var, selv under den kolde krig.
Men han mente også, at mødet med Donald Trump kunne lede de to stormagter ind "på en sti mod positive forandringer", skriver flere internationale medier.
- Det var overordnet set vellykket og førte til nogle nyttige aftaler, sagde præsident Putin, uden at udspecificere, hvilke aftaler han henviste til.
Trump-talsmænd har afvist, at der blev lavet aftaler i Helsinki.
Kontroversielt topmøde
I USA har topmødet, som blev afholdt i Helsinki i mandags, været dybt kontroversielt.
Det skyldes dels, at det overhovedet fandt sted så få dage efter, at Mueller- efterforskningen af Ruslands indblanding i 2016-valgkampen resulterede i tiltaler mod 12 russiske efterretningsfolk.
Men også de to timer, hvor Donald Trump og Vladimir Putin talte sammen i enrum, har foruroliget, idet Mueller også efterforsker, om Trump-kampagnen samarbejdede med Rusland om at hjælpe Donald Trump til magten.
Særligt har mandagens efterfølgende pressekonference vakt vrede blandt både demokrater og republikanere.
Her talte Donald Trump som den sidste og fik blandt andet sagt, at han tror Putin over sit eget efterretningsvæsen, når russeren lover at Rusland ikke havde en finger med i spillet i 2016-valgkampen.
Mægtige og magtfulde kræfter
Bemærkningerne på pressemødet har fået flere politiske modstandere til at sige, at de er overbeviste om, at Putin har belastende materiale på den amerikanske præsident.
Deriblandt lederen af Demokraterne i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi.
Men i dagens tale til diplomaterne understregede Putin, at kritikken, som han ser det, skyldes smålige indenrigspolitiske hensyn.
- Vi ser, at der i USA er kræfter som er klar til at ofre de russisk-amerikanske relationer af hensyn til deres egne indenrigspolitiske ambitioner, sagde den russiske præsident.
Han henviste til en russisk satiriker, som har kaldt kritikkerne ynkelige, ligegyldige mennesker.
- I denne sag er det ikke helt tilfældet. Disse mennesker er ikke ynkelige eller ligegyldige, men tværtimod mægtige og magtfulde, sagde Vladimir Putin.
- Lad os se, hvordan det udvikler sig, i og med at bestemte kræfter i USA forsøger at forklejne og tage afstand til resultaterne af Helsinki-mødet, sagde præsidenten.
Trump med ny forklaring
Siden topmødet har Donald Trump gjort sit for at modgå kritikken, blandt andet ved at påstå, at han kom til at fejlformulere sig, da han sagde, at han ikke så nogen grund til, at Rusland skulle have påvirket det amerikanske valg.
Samtidig fastholdt han dog, at det også kan være andre parter, som stod for valgindblandingen.
Hele misforståelsen skyldes mediernes "falske nyheder", skrev han for få timer siden på Twitter.
I går sagde han desuden til CBS News, at han faktisk talte dunder til Putin, da de var alene.
- Jeg gjorde ham det klart, at vi ikke kan have sådan noget. Vi vil ikke finde os i det. Sådan bliver det, sagde han ifølge CNN.
Montenegro stod for skud
Trods sit forsøg på at nedtone kritikken af sin optræden på topmødet i Helsinki, trak præsident Trump også kritiske overskrifter i går.
Her såede han tilsyneladende igen tvivl om sin loyalitet over for Nato-alliancens musketered om at komme hinanden til undsætning.
Det skete, da han blev interviewet på tv-kanalen Fox.
Her spurgte værten, om han virkelig skulle sende sin søn ud for at kæmpe i Montenegro hvis Balkannationen med en stående hær på 2.000 mand blev angrebet.
- Jeg forstår, hvad du siger. Jeg har spurgt mig selv om det samme, svarede Trump ifølge britiske The Guardian.
- Montenegro er et lille bitte land med et meget stærkt folk. De er et meget aggressivt folk. De kan blive aggressive, og tillykke, så har vi tredje verdenskrig, sagde den amerikanske præsident.
Rusland var stærkt kritisk, da Montenegro blev del af Nato sidste år og er blevet beskyldt for at stå bag et mislykket kup i landet i 2016.
I dag angreb Putin Europa og Nato i sin tale til diplomaterne og lovede, at Rusland ville svare igen på etableringen af baser nær Ruslands grænser med "tilsvarende angreb" og andre "aggressive skridt".