Puk Damsgård i det nordlige Afghanistan: 'Der er ikke samme desperation i luften'

Taliban går synligt rundt i gaderne, men i byen Mazar-i-Sharif fortsætter livet, fortæller DR's mellemøst-korrespondent.

Andre steder i Afghanistan - langt fra kaoset i Kabul - er borgerne ved at vende tilbage til deres nye hverdag under Taliban.

Byens marked holder åbent. Butikker og skoler er åbne. Men der er færre mennesker på gaden, end der var før Taliban overtog magten, fortæller lokale i byen Mazar-i-Sharif i det nordlige Afghanistan.

Livet fortsætter i Mazar-i-Sharif, der er hovedstad i Balkh-provinsen og den fjerdestørste by i Afghanistan.

Det fortæller DR Nyheders mellemøstkorrespondent Puk Damsgård.

- Der er ikke samme desperation i luften, som der er og har været i Kabul, siden Taliban overtog magten, siger Puk Damsgård.

Den militante, islamistiske bevægelse Taliban erobrede Mazar-i-Sharif 14. august under deres hastige fremmarch i landet. Kort efter forlod regeringens sikkerhedsstyrker og lokale millitser byen, som Taliban nu kontrollerer.

- Noget, der virkelig springer i øjnene i Mazar, er Taliban, der går rundt. Det er også det hvide flag, der pryder i gaderne, som mange afghanere har været imod. De siger, det er en skændsel for deres nationalflag, siger Puk Damsgård.

Bevægelsens tilstedeværelse i byen er tydelig, fortæller mellemøst-korrespondenten:

- Vi ser masser af Taliban-kontrolposter og Taliban, der kører rundt i gaderne. Men jeg ser også skolepiger på vej til skole.

En nærmest tom grænseovergang

Mens der har hersket kaotiske scener i lufthavnen i Afghanistans hovedstad, Kabul, hvorfra titusindvis af afghanere har forsøgt at flygte ud af landet, gik Puk Damsgård i dag over en nærmest mennesketom grænseovergang til Afghanistan.

Hun understreger dog, at afghanere ikke uden videre kan få et visum til nabolandet Uzbekistan.

Ved grænsen var der også afghanere, der var på vej ind i Afghanistan, siger Puk Damsgård.

- Nogle af byens bekymrede borgere, der flygtede fra Mazar-i-Sharif, er begyndt at komme tilbage.

- Nogle familier forholder sig afventende og lader være med at sende deres børn i skole for eksempel, siger Puk Damsgård.

Da Taliban havde magten i Afghanistan fra 1996 til 2001 var kvinder tvunget til at bære burka og skulle være ledsaget af en mand, når de bevægede sig uden for hjemmet.

Derudover måtte piger ikke gå i skole, og kvinder måtte ikke arbejde.

- Der er stadig ret mange kvinder på gaden i Mazer-e Sharif. Både kvinder, der ikke er tildækket og kvinder i burka, siger Puk Damsgård, der selv er klædt mere konservativt end hun normalt ville være, før Taliban overtog magten i landet.