Prins Joachim i eksklusivt interview: Jeg er taknemmelig for at være i live 

For første gang siden han i sommer blev ramt af en blodprop, fortæller prins Joachim, hvordan det har påvirket hans liv.

Smilet er bredt og velkomsten er varm; det er en veloplagt forsvarsattaché, der tager imod på den danske ambassade i hjertet af Paris.

- Formen er god, siger en smilende prins Joachim, der for tre en halv måned siden svævede mellem liv og død, da han blev ramt af en alvorlig blodprop i hjernen.

- Men jeg må sige, at det stadig er noget, jeg arbejder med… og det vil det også være i lang tid fremover.

Det er prins Joachims første interview, siden han under familiens sommerferie på Chateau de Cayx i juli måtte hasteindlægges på universitetshospitalet i Toulouse, hvor han blev akut opereret den 24. juli.

- Det er jo ikke kun mig og min fysiske form, der blev ramt. Min kone, mine børn og den allernærmeste familie - vi er alle sammen blevet ramt af det. Jeg blev ramt fysisk, men de var jo på første parket. Derfor er familien også en del af denne heling, og vi takker vores skaber for hver eneste dag. Simpelthen, siger prins Joachim.

Er det her en oplevelse der gør, at man på nogle måder prioriterer anderles?

- Vi er jo sammen her i vores lille tilværelse i Paris, som jo så oven i købet med corona er blevet endnu mindre rent fysisk - og vi nyder at kunne være sammen. Vi nyder hvert øjeblik, vi har. Og det er helt ned i den lette detalje, som at hjælpe børnene med lektierne. Bare dét, at vi er sammen…

Så nærhed og nærvær har fået endnu større værdi?

- Ja, nikker en tydeligt rørt prins Joachim.

Prins Joachim, hans hustru prinsesse Marie og parrets to børn flyttede til Frankrig for godt halvandet år siden, da prins Joachim blev optaget på det internationalt anerkendte forsvarsakademi Ecole Militaire.

Prins Joachim er glad for den støtte og sympati, danskerne har udvist:

Påvirket af corona-pandemien

Studiet førte til en stilling ved den danske ambassade i Paris, hvor prins Joachim som forsvarsattaché varetager diplomatiet mellem det danske og det franske forsvar.

Men livet i Frankrig har vist sig at være en uforudsigelig størrelse:

Ikke alene har familien skullet kæmpe sig tilbage til en hverdag efter blodproppen – de lever også i et land, der er hårdt ramt af både coronapandemiens andenbølge samt en række terrorattentater, senest i Nice og Paris.

- Det er virkelig underlige tider, konstaterer prins Joachim om det lockdownramte Frankrig:

- Der er bevægelsesbegrænsning, der er udgangsforbud, vi skal have passerseddel, hvis man bevæger sig mere end en kilometer væk fra hjemmet. På en eller anden måde er det ikke dét, man forbinder med hverken Frankrig, Paris endsige den hverdag, vi alle sammen er født og opvokset op i. Men vi skal jo alle sammen bidrage til at være en del af løsningen, og ikke trække i modsatte retninger, siger prins Joachim, hvis mundbind ligger klar på skrivebordet.

- Naturligvis overholder jeg påbuddet om at bære mundbind. Det skylder vi hinanden, men det skylder man også sig selv. Det er for dumt at gå rundt og tro, at man ikke kan rammes af corona. Alle kan blive ramt. Nogle kan blive ramt meget slemt, nogen er heldige, men der er ikke nogen grund til at træde uvarsomt. Dette er alvor.

Frankrig lever ikke bare med en stor coronakrise, men også med en stor terrortrussel. Er det noget, der påvirker familien i hverdagen?

- Dét gør det. Vi er alle sammen opmærksomme på det. Det bliver man i dét øjeblik, man åbner de franske medier. Det er ikke noget, man spøger med her. Det er en trussel, og hvor truslen rammer, det skal vi ikke oddse på. Det er alvor, uanset hvor i Frankrig, man er, men hovedstaden i særdeleshed. Alene af den grund, hænger der lidt en sky over hovedet på alle her i Frankrig.

Nyder hverdagen i Paris

Trods et 2020, der har budt på både blodprop, coronaepidemi og terrorattentater, nyder Prins Joachim den parisiske hverdag sammen med sin familie:

- Husk, at jeg er halvt fransk, og hernede kan jeg også dyrke den franske side af min personlighed og blende ind i den fransk hverdag, når jeg ønsker det. Tilsvarende kan vi inde for hjemmets fire vægge være danske, vi kan være franske, vi kan være dansk-franske, vi kan blande det lige så tosset, vi vil, siger prins Joachim.

- Og med arbejdet på ambassaden og dét at være udstationeret i Paris er prinsesse Marie og jeg stolte af at være dem, der efter min far holder forbindelsen mellem Danmark og Frankrig tæt.

Prins Joachim begyndte sit nye job som forsvarsattaché på Den danske ambassade i Paris i midten af september. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

Endnu er det dog for tidligt at sige noget om, hvorvidt Frankrig fortsætter med at være ”hjem”, eller om familien agter at vende tilbage til Danmark, når udstationeringen i Paris slutter:

- Jeg har simpelthen besluttet mig for at tage det hele stille og roligt. Alene dét at indtræde i en fuldtidsstilling for Forsvaret i udlandet er en omvæltning, det er en ny verden for mig, siger prins Joachim og uddyber:

- Stillingen som forsvarsattaché besættes i tre år ad gangen med mulighed for forlængelse i op til et år mere, men længere vil jeg ikke se ud i fremtiden - det ville være helt uoverskueligt for mig. Vi nyder at leve i nuet - med det besvær, det sommetider er. Vi ser altid fremad, for der vil altid være noget spændende bag den næste bakketop.

  • Prins Joachim holdt ferie på kongefamiliens vinslot, Château de Cayx, i Sydfrankrig i sommer, da han blev ramt af en blodprop i hjernen.

  • Prinsen blev indlagt på Universitetshospitalet i Toulouse, hvor han blev opereret. Kort efter kunne lægerne meddelte, at prinsen ikke ville få fysiske følger af blodproppen.

  • I midten af september kunne prins Joachim begynde i sin nye stilling som Danmarks forsvarsattaché i Paris.

Sådan her sagde prins Joachim, da han havde første arbejdsdag som Danmarks forsvarsattaché i Paris i midten af september:

Du kan se hele interviewet med prins Joachim i 21Søndag i aften på DR1 eller på DRTV.