Kort før Polens præsidentvalg skulle være løbet af stablen, har regeringen meldt ud, at valget udskydes.
Det blev det konservativt-katolske regeringsparti, Lov og Retfærdighed (PiS), og dets koalitionsparti enige om i går aftes.
Oppositionen finder det hverken sundhedsmæssigt eller demokratisk forsvarligt at afholde et valg under corona-pandemien. Først og fremmest på grund af logistiske udfordringer:
30 millioner registrerede vælgere skal ifølge regeringens plan modtage stemmesedler per post. De udfyldte sedler skal så postes i særlige postkasser i deres kvarter.
- Polen har aldrig prøvet at holde et valg udelukkende per post. Om myndighederne kan sikre sig mod valgsvindel og omdelingsproblemer, er det store spørgsmål, fortæller DR-journalist Clara Binczak Lindhardt, der følger Polen.
- Hidtil har postvæsenet slået sig gevaldigt i tøjret over udsigten til sådan en operation på kort tid.
Oppositionen: Fair valgkamp er umulig
Ud over bekymringer om selve processen er en fair valgkamp under krisen umulig, lyder det fra oppositionen.
70 procent af polakkerne har ifølge en ny meningsmåling helt afvist at stemme den 10. maj.
- Størstedelen af dem frygter, at valget ikke foregår retfærdigt. Især oppositionens støtter mener, at deres kandidater på grund af den ekstraordinære situation er frataget muligheden for at føre valgkamp - mens præsidenten gennem sit daglige arbejde fører sig frem.
- Derudover tvivler en stor gruppe på, at stemmerne kan afgives hemmeligt ved en brevafstemning. Polakkerne skal efter planen nemlig sende deres stemmesedler retur i en kuvert med deres navn og identitetsnummer på, forklarer Clara Binczak Lindhardt.
Allerede i næste måned skal polakkerne ifølge vicepremierminister Jacek Sasin muligvis allerede til stemmeurnerne. Det bliver med stemmeafgivelse per brev.
- Jeg håber, at præsidentvalget kommer tidligere end juli - i juni, sagde Sasin her til morgen til den polske radiokanal RMF FM.
Parlamentet venter nu på, højesteret officielt afgør, at der ikke bliver afholdt valg søndag. Så kan politikerne fastlægge en ny dato.
Regering frygter corona-effekt
Sidste år vandt oppositionen et snævert flertal i det polske overhus. Derfor er det særligt vigtigt for regeringspartiet at vinde det nu udskudte præsidentvalg.
- Præsidenten har stor magt i Polen. Han eller hun kan nedlægge veto mod de love, parlamentet med regeringspartiets flertal vedtager. Derfor er det vigtigt for Lov og Retfærdighedspartiet at få genvalgt deres mand på posten, fortæller Clara Binczak Lindhardt.
Regeringen vil helst holde valget hurtigst muligt.
- Meningsmålingerne peger på en overbevisende sejr til den siddende præsident netop nu. Samtidig frygter regeringen, at der på grund af coronakrisen opstår arbejdsløshed, økonomiske tab og medfølgende utilfredshed i befolkningen, som kan sætte en valgsejr over styr, påpeger Clara Binczak Lindhardt.
Situationen omkring valget har mødt kritik fra Polens tidligere premierminister og tidligere formand for Det Europæiske Råd, Donald Tusk. Han har kritiseret den nuværende regering og opfordret til et boykot af valget.
Stramning af abortlov
Det omdiskuterede valg i Polen er blot et i rækken af kritikpunkter, der har ramt landet under coronakrisen.
I midten af april åbnede parlamentet en diskussion om en yderligere stramning af landets abortlov, da et nyt lovforslag kom til afstemning. Lovforslaget er indtil videre sendt tilbage til videre arbejde i sundhedsudvalget.
Polens abortlovning er i forvejen en af de strengeste i Europa. Det er kun tilladt at få foretaget en abort, hvis man har været udsat for voldtægt eller incest, hvis morens helbred er i fare eller hvis undersøgelser viser, at fostret har alvorlige misdannelser.
Ifølge polske tal foretages op mod 98 procent af alle aborter i Polen på grund af misdannelser i fostret. Lovforslaget gælder netop den del af forbuddet mod abort.
Demonstrationer i supermarkedskøen
På grund af coronavirus er der i mange lande indført forsamlingsforbud. Det gælder også i Polen. Derfor kan folk ikke demonstrere, som de gjorde i 2016, da et lignende forslag blev fremstillet. Dengang gik tusindvis af mennesker på gaden for at demonstrere, og forslaget blev ikke vedtaget. Alligevel forsøgte flere at vise deres utilfredshed på alternative måder. Blandt andet i kø til supermarkedet eller virtuelt med demonstrationsvideoer på sociale medier.
Ud over en stramning af abortloven vil regeringen også forbyde ”fremme af mindreårig-sex.” Det betyder, at man ikke må opfordre personer under 18 år til at dyrke sex. Ifølge kvinderettighedsorganisationer fjerner det muligheden for seksualundervisning.