Polen frygter at russiske soldater bliver ladt tilbage efter kæmpeøvelse

Polakkerne føler sig som en del af frontlinjen, forklarer Danmarks ambassadør i Polen.

Den russiske militærøvelse Zapad har vakt betydelig opmærksomhed og bekymring i Polen. Det fortæller Danmarks ambassadør Ole Egberg Mikkelsen.

- Bekymringen går først og fremmest på det forhold, om der vil blive efterladt tropper og materiel i Polens østlige nærområde, når øvelsen er slut, siger Ole Egberg Mikkelsen.

"Zapad 2017" foregår dels i selve Rusland og i Kaliningrad-regionen, men især i Hviderusland, og en del af øvelsen vil også foregå i den sydøstlige del af Østersøen. Dermed er øvelsen tæt på polsk territorium både til lands og til vands.

Frygter at historien skal gentages i Polen

Polakkerne diskuterer derfor tidligere russiske militærøvelser. Nogle af de enheder som tog del i Zapad-øvelsen i 2013 var senere en del af de russiske styrker, der var med til at indtage den ukrainske halvø Krim i 2014. Og i sommeren 2008 - mindre end en måned efter den russiske øvelse Kaukasus nær Georgien - gik russiske styrker ind i dele af Georgien og smed georgiske tropper ud, som var ved at håndtere separatister på georgisk territorium.

- Mange i Polen trækker paralleller til det, der skete i Georgien i 2008 og Krim i 2014. Så det er det historiske perspektiv på de tidligere øvelser, som optager sindene hernede, og det giver anledning til nogen bekymring, siger ambassadøren.

Russerne har oplyst, at øvelsen inkluderer 12.700 soldater, men Nato og flere militæranalytikere mener, at helt op mod 60.000 eller 100.000 soldater deltager.

Det, der skete i Ukraine, er noget, som påvirker holdningerne her i Polen ganske meget, forklarer Egberg Mikkelsen.

- Man kan blandt andet se det på en politisk beslutning, som blev truffet for nylig, om at etablere et territorialforsvar. Det kan sammenlignes med Hjemmeværnet i Danmark, altså et decentralt militært værn, hvor man er ude i lokalområderne, siger Ole Egberg Mikkelsen.

Nato-solidaritet

Ønsket er at modvirke hybrid krigsførelse, som man for eksempel så det på Krim-halvøen i 2014, hvor den russiske annektering blev indledt af såkaldte ”små grønne mænd”, som var soldater uden kendemærker.

Samtidig med bekymringen over øvelsen påpeger ambassadøren, at mange polakker er glade for, at man oplever støtte fra Nato, efter man sidste år besluttede at udstationere tropper fra andre Nato-lande i de baltiske lande og Polen.

- Det er rent faktisk sket, der er jo kommet en amerikansk kampgruppe, som er udstationeret i det østlige Polen. Det er noget, som mange polakker er rigtig glade for og noterer med glæde, at i den situation, som man nu befinder sig i, så er der faktisk Nato-solidaritet, siger han.

- Man føler, at man er på frontlinjen, men stadig en del af alliancen.