Danmark holder nøje øje med den storstilede russiske militærøvelse, der starter i dag tæt på dansk farvand.
Forsvaret sender et af sine challengerfly til Rønne, der ligesom fregatten Iver Huidtfeldt skal patruljere i farvandet øst for Bornholm, mens den russiske øvelse står på.
- Vores opgave i Østersøen er at markere den internationale ret til at være i det internationale luftrum og at være der, hvis der kommer aktivitet tæt på de danske grænser, fortæller Søren Andersen, oberst i Værnsfælles Forsvarskommando.
Russernes øvelse hedder Zapad 17, som betyder Vesten 17, og sker i samarbejde med Hviderusland.
Ifølge russerne selv deltager omkring 12.000 soldater i øvelsen, der betegnes som ren rutine. Men i NATO anslår man antallet til snarere at være 100.000 mand. Det vil gøre øvelsen til den største siden den kolde krig i 1980'erne.
En del af øvelsen vil foregå i den sydøstlige del af Østersøen og dermed tæt på dansk territorium. Men i forsvaret mener man ikke, at der er grund til bekymring.
- Vi ser ikke truslen som en decideret trussel mod Danmark. Vi ser øvelsen som noget, der foregår i russisk interesseområde, så vi observerer den på helt fredelig vis, siger Søren Andersen.
Militærøvelser på begge sider af Østersøen
Samtidig med at Zapad 17 er i gang, afholder NATO også en stor militærøvelse i samme farvand. NATO-øvelsen, som hedder "Northern Coast", foregår fra d. 18. til d. 22. september - og også her deltager Danmark.
Ifølge Henrik Breitenbauch, centerleder ved Center for Militære Studier, handler de to store militærøvelser om andet end blot træning for begge parter.
- Når Danmark og de andre NATO-lande laver militærøvelser på samme tid som russerne, handler det ikke kun om at træne sine ting, men også om, at man sender et signal til omverdenen. Når russerne viser styrke, så skal vi også vise styrke, siger han.
Generelt har der været kold luft mellem NATO og Rusland siden konflikten i Ukraine brød ud for tre år siden. Derfor vil Østersøen, ifølge Henrik Breitenbauch, fremover være en strategisk vigtig frontlinje i konflikten mellem NATO og Rusland: - Det betyder, at der desværre er en mere dårlig stemning, end der har været tidligere, og vi er i en ret alvorlig situation, hvor Østersøen igen er blevet til et højspændingsområde, siger han.
Forsvarsminister: En klar russisk provokation
At Rusland søsætter en storstilet militærøvelse tæt på de danske grænser bekymrer forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).
- Jeg betragter det som en intimideringsøvelse overfor de baltiske lande, og det er jo karakteristisk for russerne, at de underanmelder, hvor mange, der deltager i øvelserne, siger han.
57 lande, herunder Rusland, har underskrevet Wien-dokumentet, der forpligter landene til at give information om øvelser og tillade observatører, hvis øvelserne er på mere end 13.000 soldater. Det har Rusland i dette tilfælde ikke gjort.
Claus Hjort Frederiksen mener, at svaret på den russiske øvelse skal være mere forsvar.
- Vi skal deltage i NATO-alliancens fælles evne til at kunne forsvare os effektivt. NATO har nogle ønsker til at styrke og forøge vores forsvar i det her område, og det skal vi jo leve op til, siger han. Den russiske militærøvelse varer over de næste seks dage.