I morgen begynder det, EU frygter mest fra Polen: Loven, der er tvinger 27 ud af 72 af dommerne i den polske højesteret på pension, træder i kraft.
Den er del af en reform af domstolssystemet.
EU er nervøs for, at regeringen vil sætte partiloyale dommere ind på de ledige pladser, så domstolene nu bliver politiske, og derfor har man truet Polen med én af unionens tungest mulige straffe.
Den frygt deler mange polakker: Jurister ser nu et skrækscenario blive til virkelighed, en autoritær stat som i det tidligere kommunistiske Polen, hvor styret har al magt.
- Politikere vil overtage højesteret og alle andre domstole i Polen. Kort sagt: Der vil ikke være nogen form for retssikkerhed i Polen, siger formand for Polens største forening for dommere, Iustitia, Krystian Markiewicz, til DR Nyheder.
Politiske dommere
For den eneste årsag til at sende 40 procent af højesteretsdommerne på pension er at udskifte dem med dommere, loyale overfor det nationalistisk-konservative regeringsparti, Lov og Retfærdighedspartiet, mener formanden for jurist-foreningen.
- De nye dommere vil ikke være uafhængige, for de vil blive udpeget, som det passer den politiske magt. Domstolene vil så ikke træffe retfærdige afgørelser, men afgørelser bestilt politisk, vurderer Krystian Markiewicz.
Regeringen vil rydde op
Hans frygt deles af titusinder polakker, der gang på gang har været på gaden for at demonstrere mod ændringerne af domstolene.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra den polske regering, men den holder fast i sit argument: Reformerne er vigtige for at rydde domstolene for de sidste tilbageblevne dommere fra kommunisttiden - dommere, der samarbejdede med det kommunistiske styre.
13 år da kommunismen faldt
Det afviser formanden for dommernes forening med et tørt grin.
- Gennemsnitsalderen for dommere er 44 år. Jeg er 42. I Polen sluttede kommunismen i 1989, da jeg var 13 år. Flertallet af dommere kan slet ikke huske kommunismen – eller husker det meget svagt, påpeger formand Krystian Markiewicz.
EU frygter for retsstaten
Reformens 13 lovændringer udgør ifølge Europa-Kommissionen en risiko for domstolenes uafhængighed og giver Polens regering og parlament mulighed for at påvirke domstolene politisk.
Derfor aktiverede Europa-Kommissionen i december en procedure mod Polen for at overtræde Unionens love og regler for demokrati.
Kommissionens procedure kan i yderste fald føre til, at Polen mister sin stemmeret i EU's ministerråd.