- Undersøgelseskommissionen er kommet frem til at missilbatteriet, som nedskød MH17, kom fra 53. anti-luftskyts brigade, som kommer fra Kursk i Rusland.
Sådan lød det for kort tid siden på en pressekonference afholdt af den hollandsk ledede fælles undersøgelseskommission, som er nedsat til at undersøge nedskydningen af det malaysiske passagerfly MH17.
298 mennesker på Malaysia Airlines-flyet blev dræbt, da det forsvandt fra radaren 17. juli 2014 på en tur fra Amsterdam til Kuala Lumpur. De omkomne kom fra 17 forskellige lande. 196 var hollændere.
Missilbatteris vej til Ukraine kortlagt
Den fælles undersøgelseskommission har tidligere påvist, at våbnet til nedskydningen var et jord-til-luft missil der blev affyret fra et BUK-missilbatteri.
Andre, heriblandt researchgruppen Bellingcat, har tidligere offentliggjort beviser for, at missilet stammer fra Ruslands 53. antiluftskyts brigade - en påstand som undersøgelseskommissionen for første gang kan fremvise beviser for i dag.
Det er også første gang, at missilbatteriets vej til de prorussiske separatisters kontrolområde i det østlige Ukraine, og tilbage igen til Rusland, er så grundigt dokumenteret.
Undersøgelseskommissionen har med udgangspunkt i "et stort antal" missilbatterier, metodisk afgrænset det konkrete, som stod for nedskydningen, ved at give det et "fingeraftryk".
Ved hjælp af videooptagelser fra sociale medier, sammenholdt med information fra blandt andet Google Street View, som rummer et enormt billedarkiv fra verdens vejnet, har kommissionen kunnet følge den konvoj, missilbatteriet indgik i, til og fra det østlige Ukraine.
Beder offentligheden om hjælp
Indtil videre har efterforskningen ikke endeligt fastslået, hvem som bemandede batteriet og trykkede på aftrækkeren ved nedskydningen.
Rusland har gang på gang afvist at være involveret.
Nu opfordrer undersøgelseskommissionen offentligheden til at hjælpe med at færdiggøre puslespillet.
- Ved at fastslå, at missilbatteriet kom fra den 53. brigade, har vi taget endnu et vigtigt skridt i undersøgelsen. Vi nærmer os. Så nu er det på tide at træde frem, hvis man har yderligere oplysninger, lød det på pressemødet i Holland i dag.
- Vi leder efter dem, som var direkte eller indirekte involveret i nedskydningen af MH17, men vi vil også gerne høre fra folk, som var med i den operation, som indsatte missilbatteriet, lød opfordringen.
Holland har tidligere gjort klart at landet vil retsforfølge ansvarlige for nedskydningen. For to år siden var omkring 100 mennesker mistænkt i sagen. Nu er listen over mistænkte nede på nogle dusin, kom det frem på pressemødet i dag.
Ny rapport i morgen
Også i morgen er der fokus på MH17-nedskydningen, når open source-researchgruppen Bellingcat, præsenterer en ny rapport om tragedien.
Det sker i Haag klokken 11, og indtil videre har parterne ikke ladet noget sive om indholdet.
- Pressemødet vil blive første gang, hvor information fra denne seneste undersøgelse frigives til offentligheden, hedder det i invitationen.
Bellingcat er kendt og anerkendt for såkaldt borgerjournalistik, og markerede sig første gang internationalt med en rapport om MH17-nedskydningen, som blev udgivet i slutningen af 2014.
Dagens pressekonference fra den fælles undersøgelseskommission kan ses i sin helhed her.