Ekspert: Missil der skød fly ned er yderst avanceret

Det kræver mindst et års uddannelse at håndtere buk-missil, som ramte flyet MH17, fortæller major hos Forsvarsakademiet.

Alt tyder på, at russerne var involveret i nedskydningen af MH17 over det østlige Ukraine sidste år, vurderer major i Forsvarsakademiet. (Foto: REUTERS/Maxim Zmeyev) (Foto: © © MAXIM ZMEYEV / Reuters, Scanpix)

Det var det russiske jord-til-luft-missil BUK, der i juli 2014 blev brugt til at skyde passagerflyet MH17 fra Malaysian Airlines ned over Ukraine.

Det var konklusionen, da mere end 100 efterforskere tidligere i dag fremlagde en længe ventet rapport om flynedskydningen, hvor det også kom frem, at missilsystemet var blevet fragtet fra Rusland til det østlige Ukraine.

Major Karsten Marrup, der er chef for center for lufthavnsoperationer hos Forsvarsakademiet, fortæller til DR Nyheder, at det er et meget avanceret system, der kan skyde helt op til 19 kilometers højde.

- Det kan skyde både højt og lavt. Systemet er stort og kompliceret modsat for eksempel et Stinger-missil, som man kan tage på skulderen og affyre, og det kræver fire mand til at operere det, siger han og tilføjer:

- Missilet modtager dels input fra jorden, hvor det skal søge hen, men har også en søgeradar, der hele tiden holder øje med, om det nærmer sig det mål, som det skal ramme. Missilet ved også, hvornår det ikke længere kommer tættere på flyet, og på det tidspunkt, hvor det ikke længere kommer tættere på, så detonerer det, siger Karsten Marrup.

Alt tyder på russisk involvering

MH17 blev skudt ned fra den oprørskontrollerede landsby Pervomajsk, og man har længe ment, at det var prorussiske separatiser, der stod bag. Men nedskydningen har været nærmest umulig at udføre uden det officielle Ruslands hjælp, vurderer Karsten Marrup.

- Systemet er ikke noget, man typisk vil forbinde med separatistbevægelser eller oprørere. De vil hverken kunne komme i besiddelse af det eller betjene det, og det kræver et års uddannelse at betjene. Derfor er der meget, der tyder på, at der har været russisk involvering.

Så der er ikke noget, der tyder på, at det er den prorussiske separatistbevægelse i Donbass, der står bag?

- Der kan være flere scenarier. Det kan jo faktisk være, at nogle af dem har gjort tjeneste i den russiske hær, inden de blev separatister. Omvendt viser det sig ofte, at mange af de her såkaldte separatister faktisk er russiske soldater. Det kunne også være tilfældet denne her gang.

Russerne benægter kendskab til nedskydning

Majoren hos Forsvarsakademiet fortæller, at der ikke er noget overraskende ved, at efterforskerne har konkluderet, at det var det russiske BUK-missil, der skød MH17 ned og sendte 298 personer i døden.

- Når missilet detonerer, kommer der en sky af fragmenter rundt omkring missilet, sådan det er lige meget, om det er på den ene eller anden side af målet. Det passer perfekt med, at man har fundet mellem 600 og 800 perforeringer i skroget, og derfor har det længe været den fremherskende teori, at det var et BUK-missil, nu har man så fået endeligt fastslået det i en rapport, siger Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet.

På pressemødet i dag kom det frem, at efterforskerne, der kommer fra Holland, Australien, Belgien, Malaysia og Ukraine, har identificeret 100 potentielle mistænkte.

Russerne har aldrig indrømmet at stå bag nedskydningen, og inden dagens pressemøde sagde en talsmand fra Kreml, at deres efterforskning viste, at det ikke var en raket, der skød flyet ned.