Partygate-skandalen fortsætter: Nu skal Johnson ristes i parlamentet igen igen

Den britiske premierminister kæmper for at holde oprør mod ham nede i det konservative parti.

Demonstranter på gaden i London i sidste uge, da premierministeren også fik en ordentlig omgang af sine kritikere under den ugentlige spørgetime i parlamentet. (Foto: © TOLGA AKMEN, Ritzau Scanpix)

Han har sagt undskyld, men lige lidt har det hjulpet.

Skandalen, der er blevet døbt "partygate", bliver ved med at hjemsøge den britiske premierminister, Boris Johnson, som igen i dag skal svare for sig, når han deltager i den ugentlige spørgetime i Underhuset i det britiske parlament.

Balladen handler om en række fester, der blev holdt i Downing Street 10, som huser premierministerens kontor og embedsbolig, mens Boris Johnson havde sendt alle andre i lockdown - og hvor fester bestemt ikke var tilladt. Tværtimod.

I sin undskyldning forklarede Johnson for en uge siden, at han godt nok deltog i én af festerne. Men det var kun i 25 minutter, og faktisk troede han, at den var arbejdsrelateret. Den forklaring gentog han i går til Sky News. Og han sagde også det her:

- Ingen fortalte mig - og det kan jeg sige helt kategorisk - at det her var en begivenhed, der var imod reglerne.

Trods undskyldning vokser presset på premierministeren dag for dag, ikke mindst fra de konservative, der ønsker ham vippet af pinden, fortæller DR's korrespondent i Storbritannien, Tinne Hjersing Knudsen.

- Det seneste pres kommer fra en gruppe konservative i Underhuset, kaldet de 2019-konservative, fordi de i 2019 er valgt ind steder i det nordlige England, som traditionelt har været Labour-valgkredse. Det er dem, der lige nu fører kniven og lægger massivt pres på Johnson.

Premierministeren under sidste uges spørgetime, hvor han også fik på puklen for de påståede ulovlige fester i Downing Street. (Foto: © Reuters Tv, Ritzau Scanpix)

I går holdt gruppen et møde, hvor de blev enige om, at de nu vil gøre, hvad de kan for at få Boris Johnson afsat - blandt andet ved at sende breve til formanden for den konservative gruppe i Underhuset, fortæller hun.

- Når der er 54 breve i alt, bliver der udløst en mistillidsafstemning mod Boris Johnson, og det håber de, kan få ham afsat. Og angiveligt kan der vise sig at være nok breve allerede i dag, siger hun og fortsætter:

- Vi ved ikke, hvor mange breve der er blevet sendt ind. Men hvis man ser på, hvor mange der er stået frem i medierne, og hvor mange der er medlem af gruppen af 2019-konservative, så er vi ved at være deroppe af.

Fra rødt til dødt

For at holde mytteriet i Det Konservative Parti nede, har premierministeren siden weekenden sat gang i en offensiv, som har fået navnet ”Operationen Rødt Kød”.

Her forsøger Johnson at friste sine partikolleger med en række politiske tiltag, der skal overtale dem til at støtte ham. Forslagene tæller ifølge Tinne Hjersing Knudsen konservative klassikere som forslag om, at militæret skal hjælpe med at stoppe migranter i Den Engelske Kanal, og at public service-mediet BBC ikke længere skal have statsstøtte.

Men det er ikke gået, helt som premierministeren kunne ønske, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- Planen er hurtigt blevet omdøbt til ”Operation Dødt Kød”, fordi det ikke har haft den ønskede effekt, siger hun.

Premierministeren har dog endnu en luns klar til dagens spørgetime, nemlig et farvel til samtlige coronarestriktioner i England, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- Så det er hans seneste lokkemad til De Konservative, som han håber kan få dem på andre tanker, siger hun.

Mens nationen var i landesorg

Det er ikke første gang, at premierministeren skal svare på anklager om ulovlige festligheder ved den ugentlige spørgetime i Underhuset.

Flere gange inden jul og siden nytår har premierministeren måttet stå skoleret for de vrede parlamentsmedlemmer.

Men siden sidste uge er der kommet flere detaljer frem, som har vakt fornyet vrede hos De Konservative – ikke mindst historien om de fester, der blev holdt inden dronningens mand, prins Philip, blev begravet i april 2021, fortæller Tinne Hjersing Knudsen.

- Det er angiveligt dem, der har fået bægeret til at flyde over for mange konservative. Mens hele nationen var i landesorg, og dronningen forberedte sig på at sige farvel til sin ægtemand gennem 73 år og måtte sidde mutters alene i kirken ude i Windsor, blev der holdt en abefest af rang i Downing Street.

- Det er den fest, som den her skandale vil blive husket for. For det var den, hvor de ansatte løb tør for sprut, gik over i et nærliggende supermarked med en rullekuffert, fyldte den op med sprut og gik tilbage og festede videre.

På grund af coronarestriktionerne, som foreskrev, at man praktisk talt ikke måtte omgås personer, man ikke boede sammen med, måtte medlemmerne af den britiske kongefamilie sidde adskilt under prins Philips begravelse, den 17. april sidste år. Dronning Elizabeth sad derfor alene i kirken under begravelsen. (Foto: © pool, Ritzau Scanpix)

Fra god ven til ærkefjende

Mens Boris Johnson senere i dag bliver ristet i Underhuset, så arbejder embedsmanden Sue Gray videre med sin undersøgelse af alle de her fester. Og der kan muligvis komme flere og endnu mere alvorlige oplysninger frem.

De kan blandt andet komme fra Dominic Cummings, Johnsons tidligere nære rådgiver og gode ven, men som i det seneste år er blevet hans ærkefjende. Han meddelte i går, at han har tænkt sig at blive afhørt i den her undersøgelse – og han vil fortælle alt, siger Tinne Hjersing Knudsen.

- Han siger, at han kan bevise, at Johnson blev advaret om den havefest, som Johnson selv indrømmer, at han var til i 25 minutter, men som han troede var en arbejdsbegivenhed. Og hvis han kan bevise det, så har Boris Johnson løjet i Underhuset og så tilføjer det endnu et lag af alvor til den her sag.

Dominic Cummings (t.v.) og Boris Johnson i september 2019, da de to stadig var på god fod. Cummings styrede den brexit-kampagne, der fik briterne til at stemme sig ud af EU i 2016 og var premierministerens chefstrateg indtil november 2020, hvor han blev fyret. (Foto: © DANIEL LEAL, Ritzau Scanpix)

Har lagt sig ud med den britiske befolkning

Sagen kan meget vel blive så alvorlig, at den kan komme til at koste Johnson posten, vurderer Tinne Hjersing Knudsen.

Det skyldes ikke mindst, at de restriktioner, som briterne var underlagt, da festerne angiveligt fandt sted, var så strenge, at folk fik bøder for at stoppe på gaden og tale med hinanden.

- Det siger noget om, hvor strikst det har været for alle andre. Det er de regler, som Boris Johnson har bedt hele befolkningen om at følge, mens han så angiveligt selv ikke har fulgt dem i Downing Street, siger hun og fortsætter:

- Det er et problem for ham, at han nu har lagt sig ud med alle de mennesker, han lavede de regler for. Ikke mindst, når han står og siger, at ingen fortalte ham, at festen i haven var imod reglerne – regler, han selv har lavet.

Premierministerens spørgetime i Underhuset i det britiske parlament ventes at begynde klokken 13.00.