Boris Johnson får tørre tæsk efter afsløring af havefest under nedlukning: 'Festen er forbi, hr. premierminister'

Den britiske premierminister bekræfter, at han var med til havefest under coronanedlukning, men siger, at han troede, der var tale om et arbejdsarrangement.

Nogle gange hjælper det at sige undskyld.

Men i dag synes ikke at være en af de gange for den britiske premierminister, Boris Johnson.

Under dagens spørgetime i det britiske underhus her til eftermiddag lagde han nemlig ud med at sige undskyld efter afsløringer af, at der blev afholdt en fest i haven bag hans embedsbolig i Downing Street i London den 20. maj 2020.

En fest med mailinvitationer til omkring 100 personer med beskeden "tag jeres eget sprut med" - og en fest, hvor premierministeren deltog.

Dengang befandt Storbritannien sig i sin første nedlukning, og briterne måtte kun ses med en enkelt person fra en anden husstand ad gangen - og det skulle ske udendørs og med mindst to meters afstand.

  • Havefesten fandt sted i maj 2020, hvor Storbritannien var lukket ned... (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)
  • ...Og politiet patruljerede blandt andet parker for at sikre sig, at folk fulgte coronareglerne. Herunder, at man ikke måtte være flere end to personer, der mødtes offentligt, med mindre man tilhørte samme husstand, eller forsamlingen var "nødvendig af arbejdsmæssige årsager". (Foto: © HENRY NICHOLLS, Ritzau Scanpix)
  • Advokater påpeger ifølge BBC, at Downing Street ikke er et offentligt område. Samtidig kan man argumentere for, at Johnson ikke brød loven ved at deltage i festen, da han teknisk set ikke forlod sit hjem, da den foregik i hans baghave. (Foto: © Andy rain, Ritzau Scanpix)
1 / 3

- Jeg ønsker at undskylde. Der var ting, som vi simpelthen ikke gjorde rigtigt, og jeg må tage ansvaret, sagde premierministeren her til eftermiddag under mange tilråb fra salen.

- Jeg gik tilbage til mit kontor efter 25 minutter for at fortsætte mit arbejde, lød det fra Johnson, der tilføjede, at han "bestemt mente", at arrangementet i haven var "arbejdsrelateret".

- Men set i bakspejlet skulle jeg have sendt dem alle ind igen, lød det fra Johnson, der flere gange henviste til, at en undersøgelse af sagen er undervejs, og det derfor er for tidligt at drage konklusioner.

Men forklaringen var langt fra nok til at kvæle utilfredsheden, og den britiske premierminister blev flere gange opfordret til trække sig af medlemmer af oppositionen - herunder fra lederen af det store Labour-parti, Keir Starmer.

- Festen er forbi, hr. premierminister. Spørgsmålet er bare, om folket vil sparke ham ud? Vil hans parti sparke ham ud? Eller gør han det anstændige og træder tilbage?

Tørre tæsk

Starmers hårde udmeldinger var langt fra de eneste, som den britiske premierminister måtte stå over for i dag.

Flere oppositionsfolk langede ud efter premierministeren, mens Starmer reagerede på Johnsons undskyldning ved at kalde ham "en sørgelig mand".

- Der kom det så. Efter måneders bedrag og svig fra en sørgelig mand, som er trængt op i en krog. Hans forsvar: Han var ikke klar over, at han var til en fest. Det er så latterligt, at det faktisk er en fornærmelse mod det britiske folk, lød det fra Starmer.

- Han er endelig blevet tvunget til at indrømme det, som alle vidste: Da hele landet var lukket ned, holdt han drukgilder i Downing Street. Gør han nu det anstændige og træder tilbage?

Den britiske premierminister slog dog fast, at han ikke har planer om at lytte til Keir Startmers opfordring.

- Jeg er klar over, at det er hans mål og hans job at få mig fjernet fra embeddet, og det accepterer jeg. Men jeg opfordrer ham til at vente, indtil undersøgelsen er færdig, lød det fra Johnson.

Her kan du se nogle af de hårde verbale angreb fra dagens spørgetime:

Kan blive væltet af sine egne

Dagens undskyldning fra den britiske premierminister er ud over det sædvanlige, mener Ole Helmersen, der er lektor ved Copenhagen Business School og ekspert i britiske forhold.

- Det er usædvanligt at høre Boris Johnson rent faktisk sige undskyld for noget, han selv har gjort - eller måske har gjort. Det ligger ikke til ham, og det er et udtryk for, at han er hårdt presset af den her skandale, men også andre skandaler af lignende karakter fra de seneste måneder, siger han til Orientering.

Johnson er også blevet beskyldt for at holde en havefest den 15. maj 2020. Her har britiske medier vist billeder, der viser Johnson og hans kone i haven, mens flere andre personer også er forsamlet og tilsyneladende får sig lidt ost og vin. Downing Street insisterer dog på, at sammenkomsten på billederne var et arbejdsmøde. (Foto: © Andy rain, Ritzau Scanpix)

Han påpeger dog, at Boris Johnson i sin undskyldning henviser til, at havefesten "teknisk set faldt ind i under reglerne".

- Så han giver en undskyldning, men der er stadig en eller to bagdøre i den. Det er ikke en uforbeholden undskyldning, siger Ole Helmersen.

De britiske avisforsider byder ikke ligefrem på hyggelæsning for Johnson i dag:

  • Tabloid-avisen The Daily Mirror mener, at festen er slut for premierministeren. (Foto: © Screenshot fra mediets Twitter-konto)
  • Det konservative medie Daily Mail lader det være uafklaret. (Foto: © Screenshot fra mediets Twitter-konto)
  • Ifølge den stærkt konservative avis The Daily Telegraph er premierministeren ved at miste opbakning blandt sine partifæller. (Foto: © Screenshot fra mediets Twitter-konto)
1 / 3

Han peger på, at Boris Johnson sidder på et overbevisende stort flertal i Underhuset, og at han derfor ikke behøver at bekymre sig om, at oppositionen vil have ham til at trække sig.

- Til gengæld er det et problem for ham, at der blandt hans egen konservative parlamentsgruppe er stigende kritik af hans adfærd, siger lektoren og fortsætter:

- Der er flere og flere konservative parlamentsmedlemmer, som er ude med udtalelser om, at Johnson måske ikke er den rette til at lede partiet fremover, og at hans adfærd er ved at udvikle sig til en belastning for partiet snarere end en gevinst, siger Ole Helmersen.

- Hvis det får lov at cementere sig i partiet og måske bliver endnu værre i de kommende uger, så kan han simpelthen risikere, at hans egne parlamentsmedlemmer vælter ham som leder af partiet og dermed som premierminister.

Langt fra første gang

De seneste dages afsløringer er langt den eneste modvind, Boris Johnson har oplevet på det seneste.

Den britiske premierminister har de seneste måneder været ramt af flere skandalesager. Vinteren har blandt andet budt på flere korruptionsanklager, en omfattende forsyningskrise og beskyldninger om brudte løfter om alt fra hurtigtog til støtte til pensionister og situationen i Nordirland efter brexit.

Men december bød også på flere uheldige afsløringer og beskyldninger om forbudte fester i Johnsons konservative parti. Herunder en julefest, der efter sigende blev holdt i Downing Street den 18. december 2020, hvor dusinvis af mennesker skulle være samlet til vin og selskabslege.

Her lød reglerne ellers, at man ikke måtte samles flere end to mennesker indendørs, med mindre det var nødvendigt i forbindelse med arbejde.

I sidste måned blev sagen forværret, da ITV News offentliggjorde en lækket video fra slutningen af december sidste år. Her øver Johnsons pressefolk øjensynligt, hvordan de skal svare på meldinger om, at man få dage forinden har holdt en fest i Downing Street.

Videoen fra ITV News er blevet set af over 10 millioner mennesker på Twitter alene:

For Johnsons kritikere bekræftede videoen meldingerne om den forbudte julefest i Downing Street. Premierministeren undskyldte efterfølgende for videoen, som han sagde, gjorde ham "rasende". Men han holdt fast i, at der ikke var blevet holdt fest, og at der ikke var brud på coronareglerne.

Herefter blev det meldt ud, at regeringens kabinetsekretær, Simon Case, skulle undersøge tre af de påståede fester, som der havde været fremme i de britiske medier.

Han blev dog fjernet fra undersøgelsen, efter det viste sig, at en af begivenhederne, der skulle undersøges, fandt sted på hans kontor.

Den verserende undersøgelse ledes nu af den højtstående embedsmand Sue Gray, der tidligere har været regeringens chef på etik-området.

De mange sager har vakt stærke følelser hos både menige briter og parlamentarikerne i Underhuset. Herunder Jim Shannon fra det nordirske unionistparti, der i går blev overvældet, da han ville stille spørgsmål om undersøgelsen: