I løbet af de seneste to måneder er omkring 600.000 personer fra det muslimske rohingya-mindretal flygtet fra Myanmar til naolandet Bangladesh.
De mange mennesker flygter fra det, som FN betegner som "et skoleeksempel på etnisk udrensning". Ifølge Unicef har mange af børnene enten selv været vidner til eller er blevet udsat for voldtægter, har overværet drab og set deres landsbyer brændt ned i deres hjemland.
- Mange af flygtningebørnene i Bangladesh har været vidner til grusomheder, som intet barn nogensinde burde se, og de har alle lidt enorme tab, siger Anthony Lake, direktør for Unicef, i en pressemeddelelse.
Men forholdene i Bangladesh' flygtningelejre er ifølge Unicef langt fra børnevenlige for de mere end 320.000 børn, der har søgt tilflugt i landet.
Hver eneste dag stiger antallet af flygtninge, og ifølge Unicef kommer der mellem 1.200 til 1.800 børn fra Myanmar til Bangladesh hver eneste dag.
Langt størstedelene af flygtningene fra Myanmars Rakhine-provins er flygtet til byen Cox's Bazar i det sydlige Bangladesh.
Helvede på jord
Her lever de i hytter bygget af bambus med et tyndt lag plastik som tag.
Monsunregnen forvandler jorden, de skal sove på, til et tykt lag mudder. De mangler både rent vand, mad, ordentlige sundheds- og hygiejneforhold og vacciner, der kan afhjælpe et potentielt koleraudbrud.
- Flygtningene kommer stadig, men vi kan allerede se de forfærdelige farer, som børnene står overfor. At bo i det fri, hvor mad, rent vand og sanitet er en absolut mangelvare, gør risikoen for vandbårne og andre sygdomme meget håndgribelig, siger Unicefs repræsentant i Bangladesh, Edouard Beigbeder.
- De her børn føler sig så alene og kan ikke finde støtte eller hjælp nogen steder. Det er ikke nogen overraskelse, at de ser det her som et helvede på jord, siger Simon Ingram, forfatteren bag Unicefs seneste rapport, der blev udgivet i forgårs, til AP.
Forfølgelse, drab og voldtægter
Tidligere på ugen udgav menneskerettighedsorganisationen Amnesty International en ny rapport, der dokumenterer overgreb på rohingya-mindretallet i Myanmar. Her konkluderer organisationen, at mindretallet bliver udsat for systematisk forfølgelse, bliver dræbt og voldtaget af landets sikkerhedsstyrker.
Beretningerne om massedrab og uddrivelse i Myanmar er ikke nye, men Amnesty International fremlægger i rapporten helt nye beviser i form af hundredvis af interviews med rohingyaer samt læger, førstehjælpsmandskab, journalister og embedsmænd fra Bangladesh.
Derudover har Amnesty International også fundet og verificeret billeder og videoer samt satellitoptagelser, der peger på en systematisk forfølgelse af rohingyaerne.
- Myanmars myndigheder har måske troet, at de bogstaveligt talt kunne slippe af sted med massemord. Men moderne teknologi kombineret med utrættelig research har vendt oddsene imod dem, sagde Amnesty Internationals direktør for krisehåndtering, Tirana Hassan, da rapporten blev fremlagt.
Blodsudgydelserne i Myanmars nordlige Rakhine-provins tog fart den 25. august, da militante rohingyaer angreb en politipost, hvor 12 sikkerhedsstyrker blev dræbt, hvorefter der er blevet svaret igen med det, som militæret kalder en sikkerhedsoperation.
FN's menneskerettighedschef har tidligere kaldt sikkerhedsstyrkernes indsats for "en ondskabsfuld militæroperation".
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:59e72bbfa11f9f1a6460190a