Valget i går i Tysklands mindste delstat Saarland ved grænsen til Frankrig gav en uventet stor sejr til forbundskansler Angela Merkels konservative parti CDU over socialdemokraterne SPD.
CDU fik 40,7 procent af stemmerne, mens SPD måtte nøjes med 29,6 procent. Og CDU´s valgsejr var både overraskende og overbevisende stor i betragtning af, at meningsmålingerne havde spået næsten dødt løb mellem de to store partier.
Første strømpil
Forventningerne skyldes den såkaldte "Schultz-effekt", forklarer DR Nyheders Tyskland-korrespondent Michael Reiter:
- Efter at den tidligere formand for EU-parlamentet Martin Schultz blev kåret som formand og kanslerkandidat for socialdemokraterne, har SPD halet kraftigt ind på Merkels parti. Og derfor var der lagt op til, at det billede ville gentage sig ved delstatsvalget i Saarland.
Ifølge Michael Reiter kan resultatet af valget i Saarland ses som en første strømpil for, hvordan det tyske parlamentsvalg i september kan ende.
- Hvis CDU også får et godt valg ved de to kommende delstatsvalg i foråret – i Slesvig-Holsten og i Nordrhein-Westfalen – kan det meget vel føre til, at Angela Merkel får en ny periode som Tysklands forbundskansler, siger Michael Reiter.
Marathonløb
Martin Schultz erkender tilsyneladende, at det kan blive svært at vinde over Merkels parti ved efterårets forbundsdagsvalg.
I en kommentar efter valgnederlaget i Saarland siger Schultz, at SPD's mål er et regeringsskifte, men at det bliver et marathonløb at nå dertil – ikke et 100-meterløb.
Ifølge Michael Reiter er det nødvendigt for Martin Schultz at få sat flere ord på sit partis politik om social retfærdighed, hvis han vil gøre sig håb om at vinde over Angela Merkel til efteråret.
- Mange tyskere er imponerede over Merkels optræden på den udenrigspolitiske scene – senest over for USA´s præsident Donald Trump og over for Tyrkiet. Derfor opfatter mange tyskere Merkel som det sikre valg og Schultz som det usikre, det nye. Og i usikre tider foretrækker tyskerne ofte det sikre valg – altså Merkel, siger Michael Reiter.