OVERBLIK Michael Flynn: Trumps toprådgiver løj for FBI om Rusland

Tiltalt har samarbejdet med særlig anklager for at undgå fængsel.

Michael Flynn forlader en domstol i december 2017. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Scanpix)

I eftermiddag falder der efter planen dom over Michael Flynn, der nåede at være USA's nationale sikkerhedsrådgiver for præsident Donald Trump i bare 24 dage.

Michael Flynn har erkendt, at han har løjet for forbundspolitiet FBI. Han bliver den første tidligere ansatte i Det Hvide Hus, som bliver indhentet af særlig anklager Robert Muellers undersøgelse af et muligt samarbejde mellem Trumps valgkampagne og Rusland.

Her er et overblik over sagen mod den tidligere toprådgiver:

Hvem er han?

Michael Flynn på arbejde i Afghanistan i 2009. (Foto: © CAROLYN COLE, @Los Angeles Times)

Michael Flynn var i 33 år ansat i USA's militær, hvor han generelt nød stor anseelse.

Flynn arbejdede primært med militære efterretninger og var i 2005 blandt andet med til fuldstændig at ændre USA's strategi i Irak, så man bedre kunne bekæmpe oprørere fra terrorbevægelsen al-Qaeda.

Han havde rang af generalløjtnant, da præsident Barack Obama gjorde ham til chef for Defense Intelligence Agency (DIA) - en af de højeste stillinger, en militær efterretningsofficer kan få.

Tiden hos DIA kom dog til at stå i kontrast til Flynns øvrige tid i militæret. Hans overordnede opfattede ham som en dårlig leder, der tilmed havde en ret afvigende opfattelse af de trusler, USA stod overfor. Så generalløjtnanten blev tvunget fra posten et år før tid og forlod militæret i 2014.

Som nyslået civil oprettede Michael Flynn et konsulentfirma, der blandt andet tiltrak kunder fra Rusland og Tyrkiet.

Flynn er registreret som demokrat, men i februar 2016 blev han rådgiver for Donald Trumps valgkampagne. I juli samme år tiltrak han sig betydelig opmærksomhed, da han efter en tale ved det republikanske partis kongres istemte publikums taktfaste råb om Hillary Clinton: "Lås hende inde".

Da Donald Trump havde vundet præsidentvalget, meddelte han, at Michael Flynn ville få den magtfulde post som national sikkerhedsrådgiver.

Hvad har han gjort?

Så sent som i december 2015 sad Michael Flynn til bords med Ruslands præsident, Vladimir Putin. Det skete ved en middag for tv-stationen Russia Today, hvor Flynn medvirkede som kommentator. (Foto: © SPUTNIK, Scanpix)

Det er et ufravigeligt princip i USA, at landet kun har én præsident ad gangen. Det vil sige, at en kommende præsident eller vedkommendes hold ikke kan begynde at føre konkret politik, før man har overtaget Det Hvide Hus.

Alligevel tog Michael Flynn i december 2016 - altså inden Trumps indsættelse - flere gange kontakt til Ruslands ambassadør i USA, Sergei Kislyak.

I en helt afgørende samtale bad Flynn Rusland om ikke at svare igen på de sanktioner, som Barack Obama netop havde indført som straf for Ruslands forsøg på at påvirke præsidentvalget i 2016.

Og det var netop, hvad Ruslands præsident, Vladimir Putin, gjorde - eller rettere ikke gjorde. Sergei Kislyak ringede efterfølgende til Michael Flynn for at gøre det klart, at hans anmodning havde været udslagsgivende for Putins beslutning.

USA's efterretningstjeneste lyttede dog med på samtalerne, og 12. januar 2017 kunne avisen Washington Post fortælle om samtalerne mellem ambassadøren og Flynn.

Den kommende vicepræsident, Mike Pence, og andre nøglepersoner i Trumps ventende administration afviste efterfølgende beskyldningerne og sagde, at samtalerne ikke havde handlet om sanktioner. Det var nemlig den løgn, som Michael Flynn havde fortalt dem, siger Robert Mueller.

Få uger senere gentog Flynn løgnen over for to FBI-efterforskere, og det er specifikt denne ulovlige handling, som han i dag får sin dom for.

Hvilken straf venter ham?

Tidligere FBI-chef Robert Mueller leder Rusland-undersøgelsen. (Foto: © Saul LOEB, Scanpix)

I slutningen af 2017 meddelte særlig anklager Robert Mueller, at Michael Flynn havde indgået en aftale, som betød, at han erkendte sig skyldig i at have løjet over for FBI.

Samtidig meddelte Flynn, at han samarbejdede med Muellers efterforskning af Trump-kampagnen og Rusland.

I forbindelse med en anbefaling til dommeren i den tidligere rådgivers tilståelsessag kom det frem, at Michael Flynn er blevet afhørt 19 gange om sin viden af Robert Muellers hold.

Den særlige anklager mener, at Flynn bør belønnes for sit samarbejde og anbefaler, at han slipper for fængselsstraf.

Kort før dommen er der dog tilsyneladende kommet grus i det gode forhold mellem anklager og vidne. Michael Flynns advokater har sendt et memo til domstolen, hvori det bliver antydet, at FBI opførte sig upassende i sin afhøring af Flynn. For eksempel gjorde agenterne ham ikke opmærksom på, at det er strafbart at lyve over for forbundspolitiet.

Udviklingen har fået konservative medier som Wall Street Journal til at skrive, at FBI's afhøring "oser af at være en fælde". Avisen lancerer også en teori om, at Flynn måske bare huskede forkert - i stedet for at lyve - da FBI udspurgte ham om samtalerne med Ruslands ambassadør.

Robert Mueller har skudt tilbage og sagt, at en person med Michael Flynns cv udmærket ved, at man ikke må lyve over for FBI. Mere venstreorienterede medier som Vox vurderer samtidig, at det ikke giver nogen mening, at Flynn ikke kunne huske, hvad han sagde til Sergei Kislyak få uger efter, at samtalerne fandt sted.

Hvad betyder det for Trump?

Michael Flynn og Donald Trump, fotograferet sammen i december 2016. (Foto: © Carlos Barria, Scanpix)

Robert Muellers undersøgelse af Donald Trumps valgkampagne og Rusland har ikke ligefrem ry for at være fri for lækager.

Men i tilfældet Michael Flynn har den særlige anklager holdt kortene tæt til kroppen.

Det blev særligt tydeligt i et memo, som ledsagede anbefalingen om en mild straf til den forhenværende nationale sikkerhedsrådgiver. Lange passager i memoet er nemlig streget over med sort.

Det fremgår, at Michael Flynn har "ydet betydelig assistance i efterforskning af en kriminalsag" - mere får vi ikke at vide. Han har desuden givet "brugbar information" i en anden efterforskning, men her er selv typen af efterforskning bortcensureret.

En lang række medier konkluderede dengang, at de mange sorte streger burde være en kilde til bekymring i Det Hvide Hus. Men reelt ved vi meget lidt om, hvad Michael Flynn har hjulpet den særlige anklager med.

Det kan dog ikke udelukkes, at der kommer lidt flere detaljer, når han senere i dag får sin dom.