OVERBLIK Dramatisk brexit-dag i vente

De britiske parlamentarikere har taget kontrollen over dagens brexit-dagsorden.

Den britiske premierminister, Theresa May, må finde sig i, at parlamentet har taget serveretten fra hende i dag. (Foto: © UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT, Scanpix)

I dag er en historisk dag i det britiske Underhus.

De britiske parlamentarikere har nemlig snuppet taktstokken fra premierminister Theresa May i brexit-processen og har nu magten over dagens brexit-dagsorden.

Derfor er det parlamentarikerne, der bestemmer, hvad der skal stemmes om i dag. Manden bag Underhusets oprør er Sir Oliver Letwin, og han ønsker et kompromis over midten i britisk politik, selv om han har meldt ud, at han vil stemme for premierminister Mays upopulære skilsmisseaftale med EU.

Dagens afstemninger er blot vejledende og skal vise, hvilke brexit-kurser der er opbakning til i parlamentet. Resultaterne binder ikke premierministeren, og hun har ligeledes gjort det klart, at hun ikke vil lade sig binde af parlamentet.

Meget kan endnu nå at ske, og en talsmand for premierminister May har sagt, at regeringen vil forsøge at tage kontrollen over dagsordenen tilbage.

Her er et overblik over, hvordan dagen forventes at se ud, som det ser ud nu:

Ca. klokken 16.15: Underhusets formand, John Bercow, afgør, hvilke af de i alt 16 forslag der skal til vejledende afstemning. Herefter starter debatten. Forslagene omhandler Storbritanniens fremtidige forhold til EU - ikke en skilsmisseaftale.

Bercow har udvalgt otte forslag, som parlamentsmedlemmerne skal sætte kryds ved. De kan sætte kryds flere steder. Der er tale om en indsnævringsproces, der kan fortsætte ind i næste uge, skriver BBC, der har lavet en oversigt over forslagene her.

Ca. 18.00: Manges øjne vil være rettet mod den såkaldte 1922-komité, som er en magtfuld intern komité i Det Konservative Parti. Der er stor spekulation i pressen om, at partifællerne vil lægge pres på premierministeren til at love at gå af på en bestemt dato, hvis de skal bakke op om hendes upopulære skilsmisseaftale, der allerede er blevet nedsablet i Underhuset. To gange.

Ca. 20.00: Forventes de vejledende afstemninger at begynde. Det bør ikke tage mere end omkring en halv time, da afstemningen - mod normal praksis - foregår på papir og på én gang.

Ca. 20.30: Underhuset debatterer, hvorvidt man skal udskyde brexit-deadline til 12. april. Der forventes at være klar opbakning til udskydelsen.

Ca. 22.00: Underhuset stemmer om den mulige nye deadline.

Ca. 22.30: John Bercow fremlægger resultatet af den vejledende afstemning. Han kan dog vælge at offentliggøre resultatet tidligere.

Kilde: BBC