Opblødningen mellem Nord- og Sydkorea fortsætter: Fjerner landminer fra i dag

Mere end en million miner skal fjernes fra den demilitariserede zone.

Nordkoreas Kim Jong-Un og Sydkoreas Moon Jae-In aftalte at fjerne minerne på deres møde i Nordkoreas hovedstad Pyongyang i september. (Foto: © KCNA, Scanpix)

Siden Nordkoreas deltagelse i vinterens OL i Sydkoreas hovedstad, Seoul, er forholdet mellem de to nabolande blevet stadig bedre.

I dag tog de så endnu et skridt mod en normalisering af forholdet til hinanden: Soldater fra de to lande er begyndt at fjerne landminer fra den demilitariserede zone mellem de to lande.

Sydkoreas præsident, Moon Jae-in, håber på, at dagens begivenhed kan være med til at forbedre forholdet til Nordkorea, men er spændt på at se, hvordan den fælles minerydning forløber.

- Vi har nu indledt en dristig rejse mod vedvarende fred og velstand på den koreanske halvø. Ingen har før begivet sig ud på denne sti, og det er svært at forudse, hvilke forhindringer vi vil støde på, lød det fra den sydkoreanske præsident til en fejring af Sydkoreas hærs 70 års jubilæum foran hans præsidentpalads.

Moon Jae-In offentliggjorde også, at man vil skrue ned for de militære aktiviteter.

- Nord- og Sydkorea har besluttet at slutte alle fjendtlige handlinger på land, til havs og i luften mellem de to lande.

Stort arbejde forude

Ifølge nyhedsbureauet Reuters er der mere end en million miner i den demilitariserede zone mellem de to lande, som strækker sig 250 kilometer langs grænsen.

De næste tre uger skal tropper fra de to lande forsøge at fjerne de mange miner.

Landene har allerede fjernet højttalere, der sendte propaganda ind over grænsen til fjenden, ligesom de har fjernet vagter fra nogle af vagtposterne langs grænsen.

I sidste uge sendte Nordkorea to sjældne koreanske jagthunde i gave til den sydkoreanske præsident som tegn på det forbedrede forhold mellem de to lande.

Det anslås, at der ligger jordiske rester i området fra omkring 300 soldater, der døde under Koreakrigen.

Amerikanerne hjælper med missionen

Rydningen af landminerne blev aftalt, da de to landes ledere mødtes i Nordkoreas hovedstad, Pyongyang, i sidste måned. Det var første gang i mere end et årti, at en sydkoreansk præsident var i Nordkorea.

USA har med Donald Trump i spidsen spillet en aktiv rolle for at få Nordkorea til at afvikle sit atomprogram, og amerikanerne vil også hjælpe til i missionen med at fjerne landminerne. Det bekræfter en talsperson for USA’s militær over for Reuters.

- USA’s styrker i Korea vil udøve en støttende rolle, som inkluderer styrker, der kan hjælpe med at evakuere, hvis der skulle opstå en nødsituation, lyder det fra talspersonen.

Krigen mellem Nord- og Sydkorea, der fandt sted fra 1950 til 1953, er officielt aldrig blevet afsluttet. Siden dengang har der blot været våbenhvile.