Den socialdemokratiske ungdomsorganisation Arbeidernes Ungdomsfylking (AUF) og Den Nationale Støttegruppe efter 22. julihændelserne opgiver nu tilsyneladende den svenske kunstner Jonas Dahlbergs Memory Wound som mindesmærke efter massakren på Utøya i 2011.
Det skriver Aftenposten.
Værket blev valgt af den norske regering som det nationale monument for ofrene for Anders Breiviks angreb, men har mødt massiv modstand fra naboerne.
Dahlbegs kunstværk består dels af et 3,5 meter bredt snit gennem en odde på Sørbråten på fastlandet over for Utøya, men det er en ”retraumatisering” af naboerne, og en ”voldtægt af naturen”, lyder nogle af ankerne.
- Vi har det hårdt med at acceptere, at vi skal blive mindet om 22. juli hver eneste dag resten af livet. Vi er ikke modstandere af et mindested på Sørbråten, men i den pompøse tilstand, det er fremstillet i, bliver meget voldsomt, lyder det i en Facebook-gruppe, der er imod værket.
Naboer skeptiske over for ny placering
I en kronik i Aftenposten skriver AUF og Den Nationale Støttegruppe, at man ikke ønsker at mindesmærket skal igennem en lang retssag. Derfor foreslår man i stedet at bruge Utøya kaj som placering. Det er stedet, hvor Anders Breivik sejlede fra til øen, og det var her, at de unge overlevere blev reddet i land.
- Vi ønsker et samlende mindesmærke, og vi ønsker at beskytte de berørte og alle de lokale helte, der var der for for næsten seks år siden, lyder det i kronikken.
Naboerne er dog stadig skeptiske, skriver Aftenposten. De vil ikke have mindesmærket så tæt på.
Forslaget blev præsenteret for kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner torsdag formiddag. Han vil nu se nærmere på sagen.
Mindesmærket skulle stå klar i 2016, men det er blevet udsat to gange.
I alt blev 77 mennesker dræbt under terrorangrebet. Otte mistede livet, da en bombe sprang i Oslo, mens 69 personer blev dræbt på Utøya.