Det kan godt være, at hele år 2016 har kurs mod at blive rekordvarm. Men det betyder alligevel, at oktober i år var koldere end den, vi oplevede sidste år.
Det fortæller DR’s klimaekspert, Jesper Theilgaard.
- Som ventet faldt temperaturen her i efteråret, efter at det meget kraftige naturfænomen El Niño sluttede i foråret. Det ændrer ikke på, at året 2016 bliver rekordvarmt, men nu er det muligt at se den generelle opvarmning uden påvirkning fra El Niño, siger han.
Ifølge de tre datacentre NASA, Japan Meterological Agency og The National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA), der holder øje med verdenstemperaturerne, var oktobers gennemsnitstemperatur lavere end i 2015.
Hos NOAA måler man temperaturen ud fra det samlede temperaturgennemsnit for hele det 20. århundrede. Hvor temperaturen i oktober sidste år lå 0,98 grader celsius over gennemsnittet, lå den i år 0,73 grader over gennemsnittet.
- Selvom de andre datacentre ikke har det præcis samme tal, er tendensen dog klar, siger Jesper Theilgaard.
Luft til 1,5-grænse
Sidste år ved klimatopmødet i Paris blev verdens lande enige om, at klodens temperatur i år 2100 maksimalt må stige med to grader celsius – og helst kun 1,5 grader celsius – sammenlignet med temperaturen i år 1850, hvor industrialiseringen gik i gang.
- Tallene giver en smule luft op til de grænser, som verdens lande er enige om, ikke bør overskrides. Her befinder vi os lidt over den første grad, så der er ikke så langt til grænsen, siger Jesper Theilgaard og understreger, at det næppe kommer til at påvirke de igangværende klimaforhandlinger på FN’s klimakonference, som lige nu finder sted i Marokko.
Faldet skyldes nemlig ikke, at verden er ved at få bugt med den menneskeskabte globale opvarmning.
- Men der går formentlig et lettelsens suk gennem konferencen, når tallene bliver kendt. Det bliver interessant at se i de næste måneder, hvor året ender og hvordan 2017 kommer i gang.