Nye missiler fra Nordkorea: 'Kim Jong-un forsøger at få Trumps opmærksomhed'

Det er første gang siden 2017, at Nordkorea affyrer missiler.

Nordkoreas leder til middag med russiske politikere tidligere på ugen. Med nattens missilaffyringer forsøger Nordkorea at få USA's opmærksomhed for at få USA tilbage til forhandlingsbordet, vurderer Camilla Nørup Sørensen fra Forsvarsakademiet. (Foto: © KCNA, Scanpix)

For første gang siden 2017 lader det til, at Nordkorea har affyret en række missiler i nat dansk tid. Missilerne fløj angiveligt mellem 70 og 200 kilometer, inden de landede i Det Japanske Hav. Meldingerne om missilaffyringerne kommer fra Sydkorea.

Camilla Nørup Sørensen, der er lektor ved Forsvarsakademiet, er ikke overrasket over, at Nordkorea sandsynligvis har affyret missiler.

- De gør det, fordi forhandlingerne med USA er gået ind i et dødvande. Det er en måde at få Trump-administrationens opmærksomhed på, samtidig med at de viser, at de ikke bøjer sig for det økonomiske pres fra USA.

USA har bemærket affyringerne, lyder det fra Sarah Sanders, der er talsperson i Det Hvide Hus.

- Vi er klar over Nordkoreas handlinger her til aften, og vi fortsætter med at følge situationen.

Bryder ikke løfter

Selvom Nordkoreas affyringer er en provokation, bryder de rent faktisk ikke landets løfter om ikke at teste mellem- og langdistancemissiler.

Det skriver BBC.

Det var nemlig kortrækkende missiler, der blev affyret.

USA’s præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, har mødt hinanden to gange for at diskutere nedrustning af Nordkoreas atomprogram. Omvendt skulle USA løfte nogle af de massive økonomiske sanktioner har påført Nordkorea.

Da de to mødtes i Vietnam tidligere i år, valgte Donald Trump dog at forlade mødet, da han mente, Nordkoreas krav var urealistiske.

- Nogle gange bliver man nødt til at gå, lød det dengang fra den amerikanske præsident.

  • Nordkoreas leder, Kim Jong-un, og den amerikanske præsident Donald Trump mødtes i februar i Vietnams hovedstad Hanoi. Donald Trump valgte dog at forlade mødet. - Nogle gange bliver man nødt til at gå, lød det fra Trump, der ikke ville møde nordkoreanernes krav om, at USA skulle fjerne alle sanktioner mod Nordkorea. (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)
  • Trump og Kim Jong-un har mødt hinanden to gange for at diskutere afvikling af Nordkoreas atomprogram. Før de to mødtes, var de på kollisionskurs, hvor Donald Trump blandt andet udtalte, at "raketmanden er på en enlig selvmordsmission" om Kim Jong-un. (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)
  • Kim Jong-un overværer en missiltest i 2017. Ikke siden 2017 har Nordkorea udført missiltests, altså indtil i nat, hvor Nordkorea menes at have affyret en række kortrækkende missiler, der angiveligt landede i Det Japanske Hav. (Foto: © KCNA, Scanpix)
1 / 3

Kim Jong-un presset til at levere fremskridt

Lige nu lider store dele af den nordkoreanske befolkning af sult ifølge FN. Dels på grund af en fejlslagen høst, men i mindst lige så høj grad på grund af landets fejlslagne økonomi.

Derfor er det så vigtigt for Kim Jong-un at få Donald Trump tilbage til forhandlingsbordet.

- Han forsøger at slå sig op på, at han og Donald Trump kan finde en løsning, så nogle af sanktionerne kan blive løftet, og landet kan få gang i en økonomisk udvikling.

- Og der kan Kim Jong-un ikke levere, før han kommer længere i forhold til aftalen med Donald Trump, lyder det fra Camilla Nørup Sørensen.

Hun tvivler dog på, om nattens missiltests vil fange Donald Trumps opmærksomhed i sådan en grad, at han vender tilbage til forhandlingsbordet med det samme. Lige nu tyder det på, at USA udviser strategisk tålmodighed, vurderer hun.