Ny lovændring får polakker på gaden i sympati for trodsig dommer, der nægter at gå af

Regeringen vil sende hende på pension, men opbakningen til stædig højesteretsdommer er stor.

Højesteretspræsidenten, Malgorzata Gersdorf, nægter at lade sig pensionere. (Foto: © Agencja Gazeta, Scanpix)

Igen i dag vil polakker strømme på gaden i protest over regeringens seneste forsøg på at tage kontrol over landets domstole.

I aftes samledes tusindvis foran præsidentpaladset i Warszawa for at markere deres utilfredshed, efter at præsident Andrzej Duda i aftes satte sin underskrift på den seneste lovændring. I aften går demonstranternes tur til højesteret.

Den nye lovændring vil gøre det lettere at udnævne en ny chefdommer for højesteret. Og den menes at være rettet mod en ganske trodsig dame.

Den nuværende præsident for højesteret, Malgorzata Gersdorf, nægter nemlig at gå af, selvom mere end 20 af højesterets 73 dommere tidligere på måneden blev tvunget på pension.

Gersdorf siger, at hendes embedsperiode først udløber i 2020, og hun bliver derfor ved med at møde på arbejde, selvom regeringen også gerne så hende sendt på pension.

Udpeger egne dommere

Den seneste lovændring er bare den seneste af flere reformer af det polske retssystem.

Præsident Andrzej Duda og den højrenationale regering har tidligere reformeret forfatningsdomstolen ved at udpege sine egne dommere til domstolen og ændre arbejdsgange.

Forfatningsdomstolen beslutter, om lovforslag vedtaget af parlamentet og senatet er i overensstemmelse med den polske grundlov. Har regeringen kontrol over den, har den ifølge kritikere kontrol over, om en lov kan blive til virkelighed.

Og netop den kontrol er præsident Duda meget interesseret i, fortæller DR-journalist med speciale i Polen, Clara Binczak Lindhardt.

- Regeringspartiet vil have magt over det polske samfund – magt til at gennemføre de love, regeringen vil, og som den føler, den er blevet valgt til.

- Derfor var noget af det første, regeringen gjorde, at tage kontrol over domstolene – herunder højesteret.

EU truer med sanktioner

Regeringen har forklaret, at pensioneringen af dommerne sker for at rydde op i ansatte fra kommunismens tid.

Men den holder ifølge kritikere ikke, fortæller Clara Binczak Lindhardt.

- Ifølge oppositionen, menneskerettighedsaktivister og en stribe eksperter, så er der tale om en eller to dommere fra kommunisttiden – altså langt færre end de 22, som er tvunget på pension, og tværtimod frygter oppositionen, at reformerne vil komme til at betyde politisk motiverede domme og afgørelser i Polen, siger hun.

Polen er medlem af EU. Og i Bruxelles ser man med bekymring på udviklingen i landet.

- EU-kommissionen aktiverede i december allerede en procedure mod Polen for at overtræde EU’s love og regler, og den kan i yderste fald føre til at Polen mister sin stemmeret i EU, siger Clara Binczak Lindhardt.