Ny bølge af flygtninge kan være på vej fra Tyrkiet

Tilspidset konflikt mellem PKK og tyrkisk militær kan presse syriske flygtninge mod Europa.

En gruppe pro-kurdiske aktivister med blandt andre lederen af Tyrkiets store prokurdiske parti HDP - Selahattin Demirtas (3. fra venstre) forsøger at nå frem til byen Cizre som de tyrkiske sikkerhedsstyrker har afspærret. Demirtas advarer om at Tyrkiet er på vej mod borgerkrig - og de voksende spændinger mellem tyrkisk militær og kurdiske guerillaer kan sende nye flygtningestrømme mod Europa. (Foto: © ILYAS AKENGIN, Scanpix)

To dage i træk har pro-kurdiske politikere forsøgt at marchere mod byen Cizre for at protestere over, at den i sidste uge blev erklæret i undtagelsestilstand. Men de er begge gange blevet standset af tyrkiske sikkerhedsstyrker.

Cizre er det seneste brændpunkt i en fornyet konflikt mellem det tyrkiske militær og den kurdiske oprørsbevægelse PKK.

Selahattin Demirtas, der leder det pro-kurdiske parti HDP advarer om, at Tyrkiet er på vej mod borgerkrig, efter at en våbenhvile, der har været i kraft siden 2013 faldt sammen i juli.

Siden sammenbruddet har konflikten kostet op mod 100 civile livet, og Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, frygter, at spændingerne vil skabe ny utryghed blandt de mange syriske flygtninge, der har søgt tilflugt i det sydøstlige Tyrkiet.

En utryghed, som han mener, i værste fald kan få dem til at bryde op på ny og søge mod Europa.

- Det er klart, at mange flere mennesker kan blive jaget på flugt, siger Nikolaj Villumsen.

Han forklarer, at mange af de syriske flygtninge, der er kommet til Tyrkiet, er kurdere, som har fået beskyttelse i lokale kurdiske kommuner.

- Og det er de kommuner, der lige nu oplever voldsomme overgreb på lokale partikontorer og kampe mellem tyrkisk militær og kurdiske guerillaer, påpeger han.

På den baggrund har Nikolaj Villumsen spurgt udenrigsminister Kristian Jensen (V), hvad han vil gøre for at sikre, at kamphandlingerne standser, og at fredsforhandlingerne mellem den tyrkiske regering og PKK genoptages.

1,9 mio. flygtninge

Officielt har 1,9 millioner syrere søgt tilflugt i Tyrkiet, men Den Internationale Organisation for Migration (IOM) anslår, at der er mange, mange flere, som bor i landet uden at have ladet sig registrere hos hverken de tyrkiske myndigheder eller FNs Flygtningehøjkommissariat (UNHCR).

Aby Dwommoh, der er talskvinde for IOMs kontor i Tyrkiet, bekræfter, at mange af de syriske flygtninge, har slået sig ned i netop de områder af Tyrkiet, der nu oplever fornyet vold mellem de tyrkiske regeringssoldater og PKK.

- Hovedparten af syrerne bor i den sydøstlige grænseregion, men vi ser flere og flere syrere bevæge sig mod andre egne af Tyrkiet, siger Aby Dwommoh.

Hun understreger dog, at det endnu er for tidligt at sige noget konkret om, hvorvidt de tiltagende spændinger har fået flygtningene til at bryde op og søge mod Europa.

- Det er virkeligt noget, der skal undersøges nærmere, siger hun.