Nu skal Vestager og kollegaerne til eksamen: Tre ting, du skal holde øje med i dag

I dag går høringerne af de kommende EU-kommissærer i gang.

Irske Phil Hogan er en af de første, der skal i høring. Her ses han sammen med sin danske kommissærkollega, Margrethe Vestager (R). (Foto: © François Lenoir, Scanpix)

Der er meget på spil, når høringerne af Europa-Kommissionens nye kommissærer i dag går i gang.

Det er nemlig dem, der i fællesskab udformer de love, som skal gælde for Danmark og resten af EU.

Og netop derfor vil der blive lyttet ekstra nøje efter, hvad kommissærkandidaterne svarer i den kommende halvanden uge.

Ikke mindst blandt europaparlamentarikerne, der skal sige endelig god for det samlede hold. Og hvis der er blot én kandidat, de ikke bryder sig om, så kan resten af kommissionen ikke blevet godkendt.

Høringerne begynder i dag og fortsætter indtil næste tirsdag, hvor blandt andre den danske kommissærkandidat, Margrethe Vestager (R), skal udspørges.

Hvad skal du holde øje med? DR Nyheder giver dig overblikket:

1

Hvordan kommer høringerne fra start?

Rovana Plumb fra Rumænien blev i sidste uge afvist af Europa-Parlamentets retsudvalg på grund af en potentiel interessekonflikt. (Foto: © François Lenoir, Scanpix)

Det vakte stor opsigt og heftig debat, da Europa-Parlamentets retsudvalg i sidste uge afviste at blåstemple to af kommissærkandidaterne, henholdsvis ungarske Laszlo Trocsanyi og rumænske Rovana Plumb.

Årsagen var det, som udvalget betegnede som potentielle interessekonflikter. Derfor er de politiske fronter trukket godt og grundigt op, allerede inden kommissærhøringerne er gået i gang.

Gransker man historiebøgerne, er det det ikke noget særsyn, at der falder en kandidat eller flere under høringerne. Men denne gang bliver spillet mere uforudsigeligt, da magtbalancen i Europa-Parlamentet, der som bekendt skal godkende den samlede kommission, har ændret sig.

For første gang nogensinde er det nemlig ikke den kristenkonservative EPP-gruppe og den socialdemokratiske S&D-gruppe, der sammen har flertallet i Europa-Parlamentet.

Begge grupper gik tilbage ved parlamentsvalget i maj, mens både den liberale og den grønne gruppe gik frem.

Derfor er der ingen ’plejer’ under høringerne, og det vil snart vise sig, hvordan det påvirker opbakningen til kandidaterne.

2

Hvordan vil Sefcovic gøre det lettere at bo i EU?

Maros Sefcovic, der i dag er energikommissær, skal også styrke samarbejdet med Europa-Parlamentet. (Foto: © YVES HERMAN, Scanpix)

Den første kandidat, der skal udspørges i dag, er slovakiske Maros Sefcovic.

Han står til at blive næstformand og kommissær for ’interinstitutionelle forbindelser og fremsyn’. Og bag den noget kringlede kommissærtitel ligger der en – på papiret – enkel opgave:

Maros Sefcovic skal gøre det mindre bøvlet at bo i EU.

Det er ikke første gang, at en politiker vil luge ud i bureaukrati og unødvendige regler. Og historien har vist, at det er noget lettere sagt end gjort.

Den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen, har allerede udarbejdet en række værktøjer til det, heriblandt ’én-ind-én-ud’-princippet. Det betyder, at der skal fjernes en EU-lov, hver gang Europa-Kommissionen fremlægger en ny.

Men Maros Sefcovic kan godt forvente, at der vil blive spurgt mere detaljeret ind til den slankekur, som EU skal på.

Derudover skal han også stå i spidsen for at styrke samarbejdet med Europa-Parlamentet og sikre, at der bliver lyttet mere til dem. Det er noget, der utvivlsomt vækker glæde hos parlamentarikerne, som gerne vil have mere at skulle have sagt.

Men de vil også sikre sig, at der ikke blot er tale om fine ord og tomme løfter.

3

Hvordan vil irske Hogan håndtere handelsforhandlinger med briterne?

Phil Hogan her i dag EU's landbrugskommissær. (Foto: © Susana Vera, Scanpix)

Det bliver irske Phil Hogan, som skal være handelskommissær i den nye kommission. Og det har vakt opsigt i Storbritannien, der som bekendt er på vej ud af unionen.

Det bliver nemlig den irske politiker, der i dag er EU’s landbrugskommissær, der skal stå i spidsen for at forhandle en frihandelsaftale på plads med briterne. Og er der et EU-land, der i den grad bliver påvirket af briternes farvel, er det Irland, som grænser op til Nordirland.

Derfor er det også blevet tolket som en ubetinget EU-støtteerklæring til Irland, at Ursula von der Leyen har udnævnt netop en irer til at lede forhandlingerne med briterne. Og det er en irer, som langt fra er begejstret for brexit.

- Han bliver en fair, men målrettet forhandler, lød det fra den kommende kommissionsformand, da hun præsenterede ham på posten.

Udover frihandelsaftalen med Storbritannien skal Phil Hogan også stå i spidsen for at færdiggøre aftaler med Kina, Australien og New Zealand og være med til at reformere Verdenshandelsorganisationen, WTO. Og det bliver også ham, der skal lede forhandlingerne, hvis der opstår handelskonflikt med USA.

Test din kommissærviden her: