Nu sættes de sidste krydser: Konstant kø på hollandske valgsteder

Hollænderne venter i spænding på at få svar på, om Geert Wilders bliver den store sejrherre ved dagens valg.

Stemmedeltagelsen ser ifølge de første målinger ud til at være højere i dag end ved tidligere parlamentsvalg i Holland. (Foto: © JOHN THYS, Scanpix)

Der er stadig masser af aktivitet på de hollandske valgsteder her til aften.

På rådhuset i Haag er der en konstant kø af folk på vej hjem fra arbejde, med indkøbsposer og børn, der skal nå at sætte deres kryds, inden valgstederne lukker klokken 21, fortæller DR-journalist Clara Binczak Lindhardt, der befinder sig på stedet.

Valget i dag har optaget hollænderne i en særlig grad - og ligesom resten af verden venter hollænderne i spænding på, om valgresultatet vil vise den højredrejning og fremgang til det islamkritiske Frihedsparti, som meningsmålingerne har spået.

- De fleste synes, det er virkelig spændende, hvad der kommer til at ske med Geert Wilders (lederen af Frihedspartiet, red.). For ligegyldigt hvordan man vender og drejer det, så har han været omdrejningspunktet, siger Clara Binczak Lindhardt.

- En stor del af dem, jeg har talt med i dag, har enten sagt, at de stemmer, for at sørge for at Wilders ikke kommer til magten. Eller at de stemmer, for at han gør, siger hun.

Stemmer strategisk

At valget fylder meget har allerede vist sig i løbet af dagen, hvor nogle af de tidligere exit polls viste, at seks procent flere havde stemt i forhold til samme tid sidste valg.

Tvivlen om, hvor krydset skulle sættes, er dog også en af de ting, Clara Binczak Lindhardt har mærket i sine samtaler med vælgere gennem dagen.

For en uge siden vidste fire ud af 10 stadig ikke, hvem de skulle stemme på, og Clara Binczak Lindhardt har talt med flere vælgere, der først besluttede sig i sidste øjeblik.

En ung studerende ved navn Bright Nshyti fortalte, hvorfor han havde været meget i tvivl.

- Der er meget på spil. Det har været svært, fordi jeg prøver at stemme strategisk for at forhindre, at Wilders kommer til magten, så jeg har måttet prøve at regne ud, hvilket parti det er smartest at stemme på, sagde han på vej ind i stemmeboksen.

Én meter lang stemmeseddel

En anden ung vælger, Alexandra Versteeg, havde også overvejet at stemme strategisk på et af de store partier for at holde Wilders fra magten og for at undgå, at hendes stemme skulle gå spildt på et af de mange mindre partier.

- Jeg synes det var svært, fordi man er nødt til at tage højde for strategi. Strategisk ville det være bedre at stemme på et stort parti, men på den anden side har man nogle idealer, siger hun og fortæller, at hun alligevel har besluttet sig for at følge hjertet og stemme på Dyrepartiet, fordi hun bekymrer sig meget for miljøet.

Tvivlen skyldes for en del vælgeres vedkommende også, at der er ikke mindre end 28 partier at vælge mellem på den én meter lange stemmeseddel, og for mange har det været svært at skabe overblik over de mange partier.

Det store partiudvalg har gjort, at der er skudt en masse digitale "stemmehjælpere" op, hvor man kan svare på en række spørgsmål, og dermed finde ud af, hvilket parti der matcher ens holdninger bedst. Hele 52 af slagsen findes der.