I Holland skal befolkningen til parlamentsvalg i morgen den 15. marts.
Meningsmålinger peger på, at Geert Wilders' anti-muslimske og anti-EU parti Frihedspartiet (PVV) står til at blive et af Hollands største partier.
Det er ikke så sandsynligt, at Frihedspartiet kommer med i en regering, men Geert Wilders har formået at sætte indvandring og hollandsk identitet på dagsordnen i den hollandske valgkamp.
Journalist Clara Binczak Lindhardt, der er opvokset i Holland, er udsendt til Amsterdam af DR Nyheders udlandsredaktion i forbindelse med valget og siger:
- Hollands premierminister Mark Rutte fra det liberale regeringsparti har allerede opstillet sig som en slags Wilders-light og bedt indvandrere, som ikke har lyst til at være i Holland, om at “skride”. Og også socialdemokraterne går til valg på at stille krav til indvandrere, siger hun.
Herunder giver Clara Binczak Lindhardt svar på, hvorfor Hollands valg er vigtigt for os.
Hvorfor er det hollandske valg relevant for os?
Valget er først og fremmest vigtigt, fordi Holland er det første af de gamle EU-lande, der skal til valg efter Donald Trump vandt præsidentvalget i USA.
Geert Wilders og hans Frihedsparti kan muligvis få ekstra vind i sejlene på grund af Trumps sejr.
- Det er den første test af Trump-effekten i Vesteuropa. Alene derfor synes jeg, at valget er vigtigt. En sejr til Wilders kan også smitte af på valget i Frankrig, siger Clara Binczak Lindhardt fra DR Nyheders udlandsredaktion.
Der er præsidentvalg i Frankrig i april og maj, hvor en anden stærkt højreorienteret politiker står stærkt i meningsmålingerne, nemlig Front Nationals leder, Marine Le Pen.
Desuden er valget relevant for danskerne, fordi Holland er et land, som vi ofte sammenligner os med.
- Holland er en slags parallelsamfund 700 kilometer væk. En stor del af det, der optager mange danskere, bekymrer også en stor del af hollænderne. For eksempel "om det gode, gamle Holland, vi kender, bliver taget fra os”, for at "muslimer truer vores samfund”, og “EU skal holde op med at blande sig i vores anliggender”, siger Clara Binczak Lindhardt.
Hvad betyder valget for resten af Europa?
Der er 150 sæder i det hollandske parlament, og der skal 76 sæder til at få flertal. Det har intet hollandsk parti haft i mere end et århundrede.
Holland har altså en tradition for koalitionsregeringer. Men som i mange andre europæiske lande har de store, etablerede partier tabt terræn. Spærregrænsen er på kun 0,67 procent af de afgivne stemmer, og det betyder, at omkring 14 forskellige partier ventes at komme ind i parlamentet.
- Angsten for indvandring og stemmerne på Wilders betyder færre stemmer til de partier, som muligvis ender med at danne en regering. Det bliver formentlig en regering med flere partier, og det risikerer at blive en skrøbelig konstruktion i en tid, hvor EU helst ser europæiske regeringsledere, der har bred opbakning, siger Clara Binczak Lindhardt.