Mand og kone, mand og mand eller kone og kone.
Sådan kan opskriften på et ægteskab fremover komme til at lyde i Tyskland, efter Forbundsdagen for kort tid siden stemte ja til et forslag om at lovliggøre homoægteskaber.
393 stemte for "ægteskaber for alle", mens 226 stemte imod. Fire undlod at stemme, skriver nyhedsbureauet AP.
Resultatet af afstemningen resulterede i stående klapsalver, tårer og kindkys i Forbundsdagen:
Beslutningen kom i stand efter den konservative kansler, Angela Merkel, tidligere på ugen åbnede op for en afstemning for at imødekomme de partier, som Merkels CDU kan forventes at skulle danne alliancer med efter efterårets parlamentsvalg, nemlig Socialdemokraterne, de liberale i FDP eller De Grønne.
Men den politiske håndsrækning kan ende med at give bagslag. Det vurderer DR Nyheders korrespondent i Tyskland, Michael Reiter.
- Merkels åbning for homoægteskaber virkede meget pludselig, og det, jeg hører i Berlin, er, at kursskiftet ikke var meldt klart ud til partifællerne på forhånd. Derfor mærker man nu, hvordan vreden ulmer i Merkels politiske bagland.
- I strengt konservative kredse bider man tænderne sammen over, at kansleren stykke for stykke har opgivet hjørnestenene i CDU's værdipolitiske program: Ja til værnepligten og atomkraften, nej til lovpligtig mindsteløn og homoægteskaber. Alle de mærkesager er blevet droppet under Merkel. På venstrefløjen håner de nu kansleren for at være den mest socialdemokratiske, henholdsvis mest grønne kansler, Tyskland nogensinde har haft.
Vendte på en tallerken
Forslaget om homoægteskaber var kontroversielt for CDU og deres konservative søsterparti, CSU, fortæller Michael Reiter.
- Angela Merkels konservative sætter det traditionelle ægteskab mellem mand og kvinde i højsædet og har i årevis forhindret, at homoægteskaber blev gjort lovlige.
- Faktisk lige indtil for nylig, hvor Tysklands andre partier, stillede det krav, at de kun vil gå i en kommende regering med partier, der er for homoægteskaber. Og da Merkel kan forestilles at gå i regering med alle tre partier, så vendte hun simpelthen på en tallerken og åbnede op for en afstemning.
Angela Merkel selv stemte iøvrigt imod forslaget, som hun åbnede for tidligere i denne uge.
Støtte til historisk beslutning
Beslutningen vil dog formentlig falde i god jord hos den tyske befolkning, hvor tre ud af fire tyskere mener, at homoseksuelle bør kunne gifte sig.
- Spørgsmålet er så, hvis fortjeneste, de mener, det er. Er det Merkels, fordi hun åbnede op for en afstemning, eller er det de andre partier - og frem for alt Tysklands socialdemokrater, der gennemtrumfede en hurtig afstemning? Det her anses for at være en historisk beslutning, så udfaldet af den kan meget vel komme til at præge meningsmålingerne frem mod efterårets parlamentsvalg.
Dagens beslutning giver homoseksuelle fulde ægteskabelige rettigheder, heriblandt mulighed for i fællesskab at adoptere børn – en rettighed, der ikke er inkluderet i den nuværende ret til at indgå i et registreret partnerskab.
Tyske homoseksuelle har haft ret til at indgå i et registreret partnerskab siden 2001.