Tysklands kansler, Angela Merkel, og hendes konservative CDU-parti er kategorisk imod homoægteskaber.
Det samme er søsterpartiet, CSU.
Men nu foreslår kansleren alligevel en afstemning i Forbundsdagen om netop at tillade bøsser og lesbiske at blive gift.
- Jeg vil gerne bringe diskussionen i en retning, hvor det mere handler om en beslutning, der er baseret på den enkeltes samvittighed, end at jeg gennemtrumfer et eller andet med en flertalsbeslutning, siger Angela Merkel ifølge Der Spiegel om forslaget.
Den åbne dør
Forslaget kan betragtes som fremstrakt hånd til de andre partier frem mod det tyske parlamentsvalg til efteråret, fortæller DR Nyheders korrespondent, Michael Reiter.
- Angela Merkel satser jo på at vinde det tyske valg i september, men hun får nok brug for en regeringspartner. De tre partier, som Merkel kan og vil gå sammen med - altså Socialdemokraterne, de liberale i FDP eller De Grønne - har alle sammen sagt, at et ja til homoægteskaber er et krav - uanset hvem de danner regering med.
- Så det her kan man se som Merkels måde at holde døren åben for de partier.
Ikke vores beslutning
Ved at sætte forslaget til afstemning i Forbundsdagen - frem for blot at ændre holdning til spørgsmålet - sikrer Merkel samtidig ikke at støde sin konservative vælgere fra sig, fortæller Michael Reiter.
Forslaget vil nemlig med al sandsynlighed blive stemt igennem.
- Hvis Merkel bare sagde, at nu går mit parti ind for homoægteskaber, så vil det nok være et for drastisk brud på den konservative, kristne politik, som CDU og CSU fører. Det er en politik, som klart favoriserer ægteskabet mellem mænd og kvinder, siger han og fortsætter:
- Men ved at lægge op til en fri afstemning og lade det være op til den enkelte parlamentarikers samvittighed, så omgår Merkel det problem, for hun har regnet ud, at så vil et flertal stemme ja til homoægteskaber, og hun kan sige, at det ikke var noget, som jeg og mit parti bestemte.