'Nu er det tid til handling': Verdens ledere peger på topmøde i Glasgow som vendepunkt i klimakrise

FN's nye, alarmerende klimarapport vækker stærke reaktioner rundt om i verden.

Ekstremt vejr i form af hedebølger, oversvømmelser, orkaner og skybrud kan blive hverdag, hvis ikke verden reagerer på klimaforandringer lige nu, advarer FN's klimapanel. (Foto: © AMOS GUMULIRA, Ritzau Scanpix)

Kloden bliver varmere hurtigere på grund af menneskers indflydelse - og griber vi ikke ind lige nu, kan det få katastrofale følger for planetens fremtid.

Sådan lød den skæbnesvangre advarsel i den længe ventede rapport, som FN's Klimapanel, IPCC, offentliggjorde i går.

Rapporten har været otte år undervejs og er en opsummering af den samlede, nyeste videnskab inden for klimaforskning. Den skal danne grundlag for de drøftelser, der finder sted, når ledere fra hele verden til november mødes i Glasgow til klimatopmødet Cop26 for at lægge en fælles plan for verdenssamfundets klimaudfordringer.

Selvom der stadig er et stykke vej endnu for at nå de tidligere klimamål, som verdenslederne satte ved klimatopmødet Paris i 2015, så har der ikke været mangel på store ambitioner og gode intentioner fra ledere i den vestlige verden.

Her kan du læse nogle af reaktionerne på IPCC's rapport:

Frankrigs præsident, Emmanuel Macron:

- IPCC-rapporten er definitiv. Igen. Tiden til at blive forarget er bag os. Paris-aftalen, C02-neutralitet på europæisk niveau, klimalov. Paris vil fortsat stå sammen med dem, der handler. Lad os i november i Glasgow forsegle en aftale, der svarer til situationens påtrængende alvor, skriver Emmanuel Macron på Twitter.

USA's vicepræsident, Kamala Harris:

- Dagens IPCC-rapport bekræfter endnu en gang, at klimaforandringer er en akut trussel mod vores planet. Vi har adopteret en tilgang, hvor den samlede regering arbejder for at takle denne krise, fordi vi må handle nu, skriver vicepræsidenten på Twitter.

En brandmand bekæmper skovbranden 'Dixie', som ligenu hærger i det nordlige Californien, søndag den 9. august. Branden er den andenstørste registreret i delstatens historie og er indtil videre kun 21 procent under kontrol. (Foto: © David Odisho, Ritzau Scanpix)

USA's klimaudsending til FN, John Kerry:

- Disse ekstreme begivenheder vil kun blive mere drastiske i fremtiden - derfor kan vi ikke vente. Nu er det tid til handling, og Glasgow må være et vendepunkt i denne krise. Vi har brug for, at alle lande tager de modige skridt, der kræves for at holde 1,5-temperaturstigningen inden for rækkevidde, skriver han på Twitter.

Tysklands klimaminister, Svenje Schulze:

- Vi har det tydeligste og mest afgørende bevis for menneskeskabte klimaforandringer foran os. Rapporten beviser, at forholdet mellem menneskeskabte klimaforandringer og ekstremt vejr såsom oversvømmelser efter voldsom regn, som vi lige har oplevet, stiger lige så meget som hedebølger og skovbrande, som vi har set i de seneste år (i Tyskland, red.). Jeg er stadig optimistisk, hvis vi bruger de næste 10 år. For det er ikke kun et spørgsmål om afkald, men om at transformere samfundet.

I midten af juli skabte oversvømmelser store ødelæggelser det vestlige Tyskland, blandt andet her i byen. 189 mennesker mistede livet. (Foto: © Christof Stache, Ritzau Scanpix)

Hollands premierminister, Mark Rutte:

- Det er en meget bekymrende rapport. Vi skal stadig studere den, men de første tegn er ekstremt bekymrende. Du kan se den enorme indflydelse som klimaforandringer har på vores daglige liv. Nu bliver det forudsagt, at denne indflydelse vil blive endnu større i den kommende tid. Så det er ekstra vigtigt, at vi når de her mål, som er sat for Europa for 2030 og 2050, siger Mark Rutte med henvisning til målene i Paris-aftalen fra 2015.

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson:

- Dagens rapport er nedslående læsning, og det er tydeligt, at det næste årti bliver afgørende for at sikre planetens fremtid. Vi ved, hvad der skal til for at begrænse global opvarmning – at lade brugen af kul være fortid og skifte til rene energikilder, beskytte naturen og sikre klimafinansiering for landene på frontlinjen, siger han til BBC.

Grækenlands premierminister, Kyriakos Mitsotakis, har ikke udtalt sig om rapporten, men om den nuværende situation i Grækenland, som siden slutningen af juli har været plaget af voldsomme skovbrande.

- Det er tydeligt, at klimakrisen påvirker hele vores planet med brande, der varer i mange dage. Dette er en årsag, men ikke en undskyldning eller et alibi, siger han i en tv-transmitteret tale i går.

Serbiske brandmænd, som er forsøger at få bugt med flammerne, er blandt de internationale brandmænd, der er kommet til Grækenland for at hjælpe med at bekæmpe skovbranden på øen Evia. Branden, som raser for syvende dag i træk, har fortæret mange tusinder hektarer skov og flere landsbyer. (Foto: © ANGELOS TZORTZINIS, Ritzau Scanpix)

Australiens premierminister, Scott Morrison:

- Medmindre vi kan få ændringer i verdens udviklingslande, vil det, vi ser i disse IPCC-rapporter, ske. Og derfor skal vi have en anden tilgang. Vi er nødt til at fokusere på de teknologiske gennembrud, der er nødvendige for at ændre verdenen, og hvordan vi handler, og sørge for, at det sker overalt i verden, ikke kun i udviklede lande. Det er ikke nok.