Novichok-angreb kan udløse handelskrise mellem USA og Rusland

Russerne står over for nye amerikanske sanktioner. 90 dage senere kan konsekvenserne blive endnu større.

Specialister undersøger området, hvor den russiske eksspion Sergej Skripal og hans datter Julia blev fundet i bevidstløs tilstand. (Foto: © Ben Stansall, Scanpix)

Godt nok er den engelske by Salisbury mindre end Helsingør. Alligevel har den lille sydengelske by i de senere måneder været genstand for et drama med voksende internationale konsekvenser.

Ifølge USA er det slået fast, at Rusland i marts anvendte nervegiften novichok i et forsøg på at dræbe den russiske eksspion Sergej Skripal i Salisbury - og det får konsekvenser.

Sent i går aftes dansk tid oplyste det amerikanske udenrigsministerium, at man som direkte reaktion på giftangrebet vil indføre sanktioner mod Rusland.

Ifølge CNN fokuserer sanktionerne på amerikansk eksport til Rusland, som kan bruges militært. Men man kræver også, at Rusland blandt andet vil tillade våbeninspektører i landet.

Hvis ikke de gør det, kan det blive meget værre, forklarer DR's USA-korrespondent, Lillian Gjerulf Kretz.

- Hvis Rusland nægter, kan det i sidste omgang betyde, at nærmest al samhandel mellem de to lande i princippet kan ophøre, siger korrespondenten.

Konsekvenserne vokser

Den 4. marts blev den russiske eksspion Sergej Skripal og hans datter, Julia, fundet bevidstløse på en bænk i byen Salisbury.

Ifølge Storbritannien var der tale om et russisk attentat, der skulle tage livet af den russiske afhopper.

Rusland har kategorisk benægtet alle anklager.

Dette har dog ikke været nok til at overbevise EU eller USA, som har udvist russiske diplomater i hobetal.

USA's første reaktion var at udvise 60 russiske diplomater og lukke det russiske konsulat i Seattle. Nu kommer der yderligere konsekvenser.

Sanktionerne hænger sammen med en amerikansk lov fra 1991, der påbyder automatiske sanktioner mod lande, der har benyttet biologiske eller kemiske våben.

- Fristen har ikke været overholdt, og Kongressen har presset på for, at nu skal det ske, siger Lillian Gjerulf Kretz.

Rusland: Det er langt ude

Den amerikanske optrapning har i dag fået den russiske ambassade i USA til at kritisere, hvad de kalder "drakoniske sanktioner" på baggrund af beskyldninger, som er "langt ude".

Man har vænnet sig til ikke at høre nogen fakta eller beviser, lyder det fra ambassaden i en pressemeddelelse.

Sanktionerne handler ikke kun om giftgasangrebet, men også om det forestående amerikanske midtvejsvalg i november, mener Philip Christian Ulrich, der er udenrigsredaktør på mediet Kongressen.com.

- Der er et samlet efterretningsvæsen i USA, der siger, at Rusland igen aktivt forsøger at blande sig i valgkampen, siger han til DR Nyheder.

- Det her er også et skud for boven mod russerne med besked om, at de skal holde sig væk, lyder vurderingen fra Philip Cristian Ulrich, der forventer et køligt forhold mellem de to stormagter frem mod midtvejsvalget.