Nordkorea vil aflevere døde amerikanske soldater tilbage efter 65 år

Flere end 30.000 amerikanske soldater blev dræbt under Korea-krigen i 1950'erne.

I Washington er der sat mindesmærker op for de flere end 30.000 amerikanske soldater, der blev dræbt i Koreakrigen. (Foto: © LEAH MILLIS, Scanpix)

Korea-krigen var en drabelig affære, der ikke bare tog livet af soldater fra Nord- og Sydkorea, men også af flere end 30.000 amerikanske soldater i årene fra 1950 til 1953.

Siden da har Nordkorea holdt på de jordiske rester af de dræbte amerikanere. Men det bliver der lavet om på nu.

Nordkorea er nemlig gået med til at udlevere det, der er tilbage fra nogle af de døde soldater, tilbage USA. Det er uvist, hvor mange det drejer sig om.

Det siger USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Udtalelsen kommer, efter at diplomater fra USA og Nordkorea i søndags mødte på grænsen mellem Nord- og Sydkorea for at diskutere leveringen.

- Vi gør fremskridt langs grænsen i forhold til at få resterne retur. Det er meget vigtigt for deres familier, siger Mike Pompeo til Reuters og fortsætter:

- Vi forventer at få de første retur i løbet af de næste par uger. Det er aftalen.

Resultat af topmøde

Det er første gang i næsten et årti, at generaler fra Nordkorea og USA har afholdt samtaler.

De to parter blev blandt andet enige om at genoptage fælles feltarbejde for at finde savnede amerikanske soldater på nordkoreansk grund.

Aftalen om at sende de amerikanske lig fra Korea-krigen hjem til USA kom i stand, da den amerikanske præsident, Donald Trump, mødtes med Nordkoreas leder, Kim Jong-Un, i Singapore i juni.

Efter mødet blev der udsendt en erklæring, hvor der står, at Nordkorea vil arbejde for en koreansk halvø uden atomvåben. Den hensigt var Mike Pompeo i Nordkorea for at følge op på i starten af juli.

Her mødtes han med nordkoreanske repræsentanter, og ifølge den amerikanske udenrigsminister var mødet "meget produktivt".

Den holdning deler Kim Jong-Un dog ikke. Nordkorea beskylder ligefrem USA for at bruge "gangsterlignende" metoder for at forsøge at få landet til at opgive sine atomvåben.