Nødråb fra journalistforening: Undertrykkelsen af journalister i Afghanistan er allerede begyndt

Flere journalister er allerede blevet evakueret, men fremtiden for dem er usikker, mener generalsekretær.

Det er ikke længere sikkert for afghanske journalister, siger foreningen Journalister uden grænser (Foto: © Jalaluddin Sekandar)

Det er et kapløb mod tiden for de tusindvis af mennesker, der stadig venter på at blive evakueret fra Afghanistan.

Om få dage udløber den frist USA den militante bevægelse Taliban har sat for, at de amerikanske styrker skal have forladt landet, og eksplosionen torsdag har forværret den i forvejen ustabile sikkerhedssituation.

Midt i det hele er en gruppe af mennesker, som har forsøgt at informere og skildre den kaotiske situation for både afghanere og omverdenen: journalister.

Og hvad der nu venter dem - særligt de afghanske journalister - er usikkert. Dog står én ting klart, fastslår generalsekretær for foreningen Journalister Uden Grænser, Christophe Deloire.

Deres liv kan nemlig være blevet bragt i fare alene af den grund, at de har benyttet sig af deres ytringsfrihed. Derfor lyder opfordringen også, at midt i al evakueringsvirvaret må de afghanske journalister ikke blive glemt.

- Vi har så mange journalister, der er i fare, på vores lister. Der kan komme i fare. Vi ved ikke præcist, hvilke undertrykkelser der venter dem, siger Christophe Deloire til DR Nyheder.

Flere afghanske journalister er allerede blevet evakueret ud af Afghanistan. Her ankommer flere af dem til Mexico, hvor de bliver modtaget af landets udenrigsminister, Marcelo Ebrard. (Foto: © Marco Ugarte)

Undertrykkelsen er begyndt

Efter den islamiske militante bevægelse Taliban overtog magten i landet for knap to uger siden, har bevægelsen siden lovet, at man ville respektere pressefriheden.

Men ifølge Journalister Uden Grænser har der allerede været beretninger om journalister, der for en uge siden fik at vide, at de kunne arbejde frit, så længe de respekterede de islamiske regler, men som pludselig fik udstukket retningslinjer for hvilke typer nyheder, de eksempelvis kunne bringe.

- Mange tv-stationer har været tvunget til at droppe dele af deres programflade, fordi Kabuls nye herskere har beordret dem til at respektere Sharia-loven, lyder det fra Christophe Deloire.

Ifølge generalsekretæren er det derfor allerede ganske tydeligt, at undertrykkelsen af pressen begyndt.

En kvindelig tv-vært har talt med nyhedsbureauet AP for nogle måneder siden, men allerede dengang frygtede hun for sin sikkerhed og har kun villet gøre det anonymt. (Foto: © Rahmat Gul)

Organisationen har fået omkring 50-60 henvendelser om dagen fra journalister, og det er også lykkedes at få nogle af dem evakueret, selvom sikkerhedssituationen er så ustabil, som den er.

Men der er meget på spil, understreger Christophe Deloire, for både Afghanistan og det afghanske folk.

- Det gælder hele journalistikkens overlevelse, siger han og påpeger, at der i slutningen af 90'erne, hvor Taliban sidst havde magten, stort set ikke fandtes nogen presse.

Derfor er det afgørende, at man sikrer de afghanske journalister, siger Deloire.

- De vil være i fare i fremtiden. De er allerede i fare. Vi er nødt til at kæmpe for dem, for deres rettigheder og deres overlevelse - men også for fremtidens journalistik i Afghanistan.

Det gælder særligt de kvindelige journalister, hvis fremtid nu er blevet meget usikker under Talibans styre, mener han.

- Jeg vil gerne fremhæve modet hos kvindelige værter eller reportere, der arbejder i marken, siger han og pointerer, at det er meget bekymrende, hvad der kan ske med dem:

- Vi er nødt til at gøre det klart for Taliban, at det vil koste dem dyrt, hvis de vil forhindre kvindelige journalister i at arbejde, eller hvis de vil slå journalister ihjel i Afghanistan.