Pressede hospitaler i Afhganistan har udsigt til at løbe tør for medicin og udstyr: "Det bliver enormt svært de kommende måneder"

Det er svært at få forsyninger ind i landet, og ikke alle patienter kan blive behandlet, advarer katastrofechef for Dansk Røde Kors.

Der er overfyldt på hospitalerne i Kabul efter eksplosionen ved lufthavnen i går. Foreløbig er mindst 100 personer blevet dræbt og mindst ligeså mange såret. (Foto: © Saifurahman Safi via www.imago-i, imago images/Xinhua)

Blodpletter, tøjrester og hvad der måtte være tilbage af nogle dem, som i går blev dræbt i eksplosionen ved lufthavnen i Kabul.

Et frygteligt syn, men selv ikke det og frygten for en ny eksplosion afholder afghanere fra at opholde sig i området, mens de klynger sig til et spinkelt håb om at undslippe landet, der nu kontrolleres af den militante islamstiske bevægelse Taliban.

Mindst 100 er blevet dræbt og endnu flere sårede, og de seneste 24 timer har billeder vist sårede og tilskadekomne, som er blevet fragtet væk på bårer og i trillebører.

- Tro mig, jeg tror, at en eksplosion kan ske når som helst. Men vi har mange udfordringer i vores liv, og det er derfor, vi tør løbe den risiko ved at komme her og overfinde frygten, siger Ahmadullah Herawi til nyhedsbureauet AP.

Overfyldte hospitaler

Gårsdagens eksplosion nær indgangen til den militære lufthavn i hovedstaden har omdannet byens i forvejen pressede hospitaler til komplet kaos. Lige nu ser det kritisk ud med både at nå frem til og få behandlet de mange sårede fra gårsdagens eksplosioner.

Det er stadig tydeligt at se sporene efter eksplosionen, der indtil videre har kostet mindst 100 personer livet. (Foto: © STRINGER)

Det fortæller Bjarke Skaaning, der er katastrofechef i Dansk Røde Kors. For hospitalerne var i forvejen overfyldte på grund af mange syge med covid-19.

- Terrorangrebet har bragt endnu flere sårede ind på hospitalerne, så de er enormt pressede lige nu, og der er patienter, som ikke kan blive behandlet, siger han.

Røde Kors har over de seneste måneder forsøgt at få både hospitalsudstyr og medicin ind i landet, men katastrofechefen påpeger, at den logisitiske opgave er blevet en del sværere, efterhånden som der er kommet mere fokus på at få fragtet folk ud af landet.

- Vi havde en konvoj med forsyninger til Kandahar i går. Men eftersom lufthavnen i øjeblikket mest har fokus på fly ud og ikke at få Røde Kors-fly med medicin ind, så er der ikke medicin nok i Afghanistan, siger katastrofechefen.

Mange kister blev i dag kørt ud af området nær lufthavnen i Kabul. (Foto: © AAMIR QURESHI, AFP or licensors)

Og der er bekymring for, at man løber tør for forsyninger, fortæller han.

- Situationen er bare, at ingen ved, hvad der sker de kommende dage og måneder, så det er en reel bekymring. Vi har en forhåbning om, at den transistion, Afghanistan er på vej igennem, også vil betyde, at den humanitære bistand, der skal ind, kan komme ind, siger han og tilføjer:

- Men det bliver enormt svært de kommende måneder.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, er krisen dog nært forestående, for det er kun et spørgsmål om dage, før forsyningerne svinder ind, vurderer organisationen, der lige nu arbejder på at få et samarbejde op at stå med Pakistan, så man kan få udstyr og medicin derfra.

Angreb skabt til at forårsage "en massakre"

Det er en afdeling af terrororganisationen Islamisk Stat i Afghanistan, som også kaldes ISIS-K, der har påtaget sig skylden for angrebet.

Og det var tydeligt rettet mod at skabe så omfattende “en massakre” som overhovedet muligt, siger en talsmand for FN’s Højkommissær for menneskerettigheder.

- Det var et angreb særligt skabt til at forårsage en massakre, og det har forårsaget en massakre. Det var et hæsligt angreb mod desperate civile, siger Rupert Colville.

FN beskriver ifølge nyhedsbureauet Reuters situationen i Afghanistan som “katastrofal” og advarer om, at en tredejdel af landets befolkning også risikerer hungersnød.

- Disse humanitere behov kommer fra årtiers konflikt, forværret af tørke og covid-19, lød det på en briefing i går.

Flere lande, heriblandt USA og Tyskland, har tilkendegivet, at de også efter den 31. august, hvor USA skal have trukket deres militære styrker ud af landet, vil forsøge at hjælpe afghanere, som ønsker det, ud af landet.

Men den øgede sikkerhedsrisiko har også tvunget afghanerne til at søge andre veje ud af landet, som for eksempel ved at krydse grænsen til Pakistan.

- Vi er kommet hertil fra Kandahar. Der har længe været kampe, og så kom Taliban, og der er intet arbejde her for os. Vi kan ikke engang tjene penge, så vi kan brødføde vores børn. Det er derfor, vi er taget til Pakistan. Når der igen er fred i Afghanistan, og konflikten er forbi, så kan vi vende hjem til vores land, siger Amjad, der er taget til grænseovergangen Chaman. som ligger cirka 100 kilometer sydøst for Kandahar.