Nødhjælpsarbejdere løber stærkt i DR Congo: Frygter at ebola breder sig

Hjælpeorganisationer løber stærkt for at stoppe smitten. De næste 14 dage bliver afgørende.

Sundhedspersonalet arbejder på højtryk i DR Congo for, at ebola-smitten ikke spredes. (Foto: © ho, Scanpix)

Kun ét år efter det centralafrikanske land DR Congo sidst var ramt af ebola, har sygdommen igen ramt det hårdt plagede land. Indtil videre er 32 tilfælde af ebola konstateret.

Verdenssundhedsorganisationen WHO frygter, at ebola skal sprede sig til nabolandene, og lige nu forbereder man sig på det værst tænkelige scenarie: at sygdommen eksploderer, som den gjorde for nogle år siden, hvor tusinder mistede livet.

Nødhjælpsarbejdere fra hele verden er hastet til DR Congo, for at hjælpe de smittede og stoppe udbruddet. Unicef er en blandt flere danske organisationer, der har sendt hjælp afsted.

Og de er forberedt på, at de skal løbe stærkt for at forhindre, smitten breder sig, fortæller Line Grove Hermansen, kommunikationsdirektør i Unicef Danmark.

- Det er afgørende, hvad der sker de næste 14 dage. Hvis det lykkes at begrænse det (smitten, red) til den region, hvor det er nu, så kan det være, at vi kan stoppe det. Hvis ikke det lykkes, kan det brede sig lynhurtigt - også til andre lande. Så alle holder vejret.

Et land i knæ

Smitten har ramt i Bikoro, der er et isoleret område, 280 kilometer fra den nærmeste provinshovedstad, med få asfalterede veje og ingen elektricitet.

De vilkår er ekstremt svære at arbejde i for sundhedspersonalet, der blandt andet skal ud og gøre befolkningen opmærksom på, hvordan de kan undgå smitten.

Samtidig er DR Congo ramt af en række andre udfordringer, der gør det svært at komme en sygdom som ebola til livs. Præsidenten har for nyligt takket nej til international hjælp og bliver på sin post, selvom hans embedstid er slut.

Det skaber rigtig svære forhold for befolkningen og og nødhjælpsarbejdet, forklarer Line Grove Hermansen:

- Af alle lande på det afrikanske kontinent, så er DR Congo det sværeste at arbejde i. Fordi den humanitære og politiske situation er så kaotisk.

Kød fra vilde dyr som antiloper og egern er en af kilderne til smitte, der blandt andet overføres af flagermus. (Foto: © Thierry Gouegnon, Scanpix)

Flygtninge spreder smitten

Selvom området, hvor sygdommen er brudt ud, ligger isoleret, er frygten for smitte massiv og meget reel, fortæller Holger Bernt Hansen, professor emeritus ved Center for Afrikanske Studier på Københavns Universitet.

Congofloden, der er en central trafikåre, går nemlig tæt forbi det berørte område, og mange flygtninge vandrer igennem landet for at komme til nabolandet Uganda.

- Der så meget uro og intern konflikt i Congo, at der er millioner af flygtninge, og man frygter, at de kan bringe smitten med sig, fortæller han.

I Uganda har man reelt set været i beredskab siden det sidste ubrud af ebola i maj 2017. Alle flygtninge bliver screenet, men får stadig lov at komme ind.

13 millioner mennesker vurderes at have brug for humanitær hjælp i DR Congo, og FN har lige katagoriseret krisen som en kategori 3 - på niveau med Syrien.