Nikolai bor i én af de byer, som Wagner-soldater i weekenden rullede ind i: 'Jeg overvejede at flygte ud af byen'

For familiefaren Nikolai var det skørt - og en smule skræmmende - da hele verdens øjne i weekenden blev rettet mod hans hjemby.

Lokale mænd fra Rostov taler med en af de soldater fra Wagner-gruppen, som indtog byen i lørdags. (Foto: © ROMAN ROMOKHOV, Ritzau Scanpix)

Byen Rostov i det sydlige Rusland er hjem for cirka en million indbyggere.

Én af dem er Nikolai, der til dagligt bor i udkanten af byen, hvis fulde navn er Rostov ved Don.

Som han normalt gør, passede Nikolai lørdag sit arbejde i centrum af byen, da hele verden pludselig rettede blikket mod hans hjem.

Rostov var tilsyneladende et stop på vejen i Prigozjins fremmarch mod Moskva.

- Jeg blev lidt bange. Man ved aldrig, hvad der foregår i hovedet på sådan en gruppe soldater, som nemt får lov at køre ind i byen, siger Nikolai.

- Det mærkelige var, at der ikke var noget politi i byen om lørdagen. De var bare forsvundet. Der var hverken politi eller normale soldater.

Nikolai hedder noget andet, men har ønsket at være anonym. Nikolai er midt i 30'erne, er gift og er far til en søn på 7 år. DR er bekendt med hans fulde identitet.

Da Wagner-soldaterne pludseligt troppede op i byen, gik der ikke længe, før flere af Nikolais bekendte forlod byen.

- De forlod Rostov i bil – enten til landsbyer eller i sommerhus uden for byen, fortæller han til DR.

Men samme mulighed havde han ikke selv.

- Jeg har mennesker i mit liv, som er afhængige af mig. Mine ansatte, mine venner, mine forældre og bedsteforældre. Ingen af dem havde mulighed for at flygte i sikkerhed udenfor byen.

- Min familie og jeg besluttede at blive. Og jeg var overbevist om, at der ikke ville komme en væbnet konflikt her i byen, fordi der er mange civile her.

I Rostov var der tilsyneladende flere indbyggere, som var begejstrede for at se Wagner-soldaterne i byen. (Foto: © Arkady BUDNITSKY, Ritzau Scanpix)

'Alting er ikke så stabilt endda'

Mens der var flere af indbyggerne i Rostov, som begyndte at gå i panik og hamstre varer i supermarkederne, prøvede Nikolai i stedet at forholde sig i ro. For han har et særligt udtryk, han mindede sig selv om.

- Jeg overvejede at flygte ud af byen. Men panik er ikke en god ven.

Selvom det var både mærkeligt og skræmmende at se bevæbnede soldater midt i byen, så opførte Wagner-folkene sig ordentligt, fortæller Nikolai.

- De var høflige og ordentlige. Flere talte med dem og tog billeder foran deres kampvogne. Det var skørt.

- Men jeg tænker, at vores regering nok gav dem let adgang til byens centrum. Jeg tror, at der måske er foregået forhandlinger sted på et højt niveau, siger Nikolai.

Jevgenij Prigozjin blev hyldet af flere fremmødte personer i Rostov, da han forlod byen lørdag aften. Efter aftale mellem Kreml og Wagner-lederen, skal han nu flytte til Belarus. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Hvad der for Nikolai er lige så skørt som Wagner-soldaternes indtog er, at russere som ham endnu ikke har hørt ord fra landets forsvarsminister, Sergej Sjojgu.

- Vi har ikke hørt noget som helst fra vores forsvarsminister. Han gemmer sig bare.

Hvad tænker du om det?

- Jeg tror, at han vil forlade sin post, svarer Nikolai.

I dag er situationen i dag normal. Bortset fra nogle huller i vejene, som Wagner-gruppens tunge køretøjer har efterladt.

- Der er nogle mindre skader på vejene. Men vejene her i Rostov er ikke i så god forfatning i forvejen.

På den anden side af weekendens begivenheder står der stadig en stribe ubesvarede spørgsmål tilbage. Sådan er det også for Nikolai, selvom Wagner-soldaterne nu har forladt byen.

- Det viser bare, at alting ikke er så stabilt endda. Det er ikke så sikkert. Det er ikke noget nyt for os og for vores land. Det er bare en påmindelse om det.

Efter weekendens oprør i Rusland er mange ubesvarede spørgsmål. Vi har samlet de fem største lige her: