Nej til fredsaftale – men Colombias børn stemmer ja

Et snævert flertal i Colombia stemte i går nej til fredsaftalen, men havde det været op til landets børn og unge, var udfaldet blevet det diametralt modsatte.

En dreng løber gennem Bogota med et hvidt flag, efter at et flertal stemte nej til en fredsaftale i Colombia. Stod det til landets børn og unge var udfaldet blevet et helt andet. (Foto: © Leonardo Munoz, Scanpix)

Fredsaftalen mellem Colombias regering og Farc skal stemmes igennem, og oprørsgruppen skal tilgives.

Nogenlunde sådan lyder ønsket fra 13.600 colombianske børn og unge, der deltog i en symbolsk afstemning om den fredsaftale, Colombias befolkning med en smal margin stemte ned i går.

67 procent af de adspurgte børn og unge stemte ja til fredsaftalen, mens 31 procent stemte nej, skriver den colombianske avis, El Espectador.

Blandt den yngste del af befolkningen var der altså en markant større opbakning til fredsaftalen end hos den voksne del, hvor nej-sigernes 50,2 procent lige netop var nok til at stemme aftalen ned.

De unge vælgere var mellem fem og 17 år gamle og stemte under initiativet ”Børn for Fred” i forskellige afdelinger rundt omkring i landet.

En stemme, der bør høres

Ifølge Amnesty International har konflikten mellem den colombianske regering og oprørsgruppen Farc kostet mere end 250.000 menneskeliv og medført over seks millioner fordrevne, hvoraf mange er børn.

Kampen har stået på i 52 år, og på trods af de seneste tre års fredsforhandlingerne er en kvart million børn ifølge Unicef blevet ofre for konflikten i samme periode.

- Vi ville give en stemme til alle de børn, der har mistet deres forældre eller er blevet rekrutteret som følge af konflikten, forklarer Candelaria Sepúlveda, der er koordinator i afdelingen for børns rettigheder hos den colombianske organisation Funsarep, om initiativet.

Selvom flertallet blandt de yngste ikke fik deres vilje, behøver Colombias børn og unge dog ikke nødvendigvis at frygte, at konflikten blusser op igen. Både præsident Juan Manuel Santos og Farcs leder, Rodrigo Londono, har forsikret om, at den indgåede våbenhvile består.

Således har Rodrigo Londono ifølge Nyhedsbureauet Reuters understreget, at Farc fremover ”kun vil anvende ord som våben”.