Der har været talt om den længe. Men nu er den i gang.
Ruslands præsident, Vladimir Putin, er i gang med at sende nye tropper til Ukraine, og han er forberedt på, at det kan koste flere soldaters liv.
Det fortalte Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, tidligere i dag på et pressemøde.
- Vi har allerede set starten på den. Han (præsident Putin, red.) er i gang med at sende tusindvis af nye tropper ind i Ukraine, og han accepterer store tabstal. Det, Rusland mangler i kvalitet, forsøger de at kompensere for med kvantitet, sagde Jens Stoltenberg.
Flere vestlige efterretninger samt Ukraines egen regering har gennem længere tid peget på, at Rusland var på vej med en ny offensiv. Desuden har der også været snak om, at styret i Moskva arbejdede på at skabe større momentum for de russiske styrker i forbindelse med årsdagen for invasionen 24. februar.
Jens Stoltenberg tilføjer også, at intet tyder på, at den russiske præsident vil gøre et forsøg på at finde en fredelig løsning på krigen. I stedet vil Putin og Rusland ifølge Natos generalsekretær fortsat forsøge at tage kontrollen i Ukraine.
Derfor opfordrer han de vestlige lande til hurtigst muligt at levere alle de våben og det militærudstyr, som de har lovet ukrainerne.
- Der er et presserende behov for at støtte Ukraine nu og her, lød det i opfordringen fra Jens Stoltenberg.
Ekspert ser ingen tegn på offensiv
I disse dage er der meldinger om voldsomt høje dødstal i Ukraine på både ukrainsk og russisk side. Men Kristian Lindhardt, der er militæranalytiker på Forsvarsakademiet, har svært ved at se tegn på, at den helt store offensiv er i gang fra russisk side.
- Der er tegn på, at Rusland har initiativet i den østlige del af Ukraine omkring Bakhmut. Og jeg kan se, at russerne har haft en vis succes på taktisk niveau ved at indtage en del småområder. Men jeg kan også se, at de har lidt store tab.
- Vi har heller ikke set den store russiske hovedstyrke manifestere sig. Derfor synes jeg nok, at storoffensiven lader vente på sig, siger Kristian Lindhardt.
Frontlinjen kan rykke sig en anelse
Jacob Kaarsbo, der er senioranalytiker ved Tænketanken Europa, og som har arbejdet i Forsvarets Efterretningstjeneste i flere år, vurderer også, at der er en ret lille sandsynlighed for en succesfuld russisk storoffensiv.
Han forklarer, at der har været oplysninger om, at Putin har foretaget en løbende mobilisering - også efter den større mobilisering tilbage i september. Men ukrainerne har blandt andet ved hjælp af vestlige efterretninger mulighed for at følge med, hvis russerne begynder at lave en kæmpe opmarch, siger han.
- Der er ikke noget i løbet af det her år, der har vist, at russerne opererer med den snilde, at de lige pludselig sætter en offensiv ind, siger Jacob Kaarsbo.
Han forventer, at russerne over de næste par uger måske kan rykke frontlinjen et par kilometer frem, men at det angiveligt vil ændre sig, når ukrainerne kan sende de europæiske Leopard-kampvogne på slagmarken.
Kristian Lindhardt fra Forsvarsakademiet vurderer, at russerne kun skal fokusere på ét enkelt geografisk sted, hvis de skal indlede en storoffensiv.
Han siger, at hvis russerne ønsker at vinde krigen, skal de gå efter Kyiv for at fjerne magten.
- Men det tror jeg ikke, russerne har kræfterne til, siger han.
- Jeg tror, russerne kan manifestere sig ét enkelt sted. Ellers vil de bare indsætte enhederne stykvis, og så bliver det ikke rigtig til noget, siger Kristian Lindhardt.