Alt imens flygtninge og migranter uhindret rejste gennem Danmark med kurs mod Sverige, fremlagde den svenske regering en omfattende plan for, hvordan man bedre og hurtigere kan integrere de mange nytilkomne i landet.
"Sverige sammen" kalder den svenske statsminister, Stefan Löfven, planen, der blev præsenteret på et pressemøde i dag. Regeringen vil samle kommuner, idrætsforeninger, religiøse trosretninger, fagforeninger og arbejdsgivere til en stor konference i næste måned for at diskutere indsatsen.
- Det er et forum for både at manifestere den gode indsats, som findes, og udvikle det, som vi yderligere kan gøre sammen, siger Stefan Löfven til SVT.
Moralsk ansvar
Sverige var i 2014 det EU-land, som modtog flest asylansøgere i forhold til indbyggertallet, og landet er kendt for at føre en lempeligere udlændingepolitik end for eksempel Danmark.
Stefan Löfven indledte dagens pressemøde med at tale om "Sveriges moralske ansvar" for at hjælpe nytilkomne i gang.
- Det gælder om, at de hurtigt bliver en del af vores samfund og får job, uddannelse og bolig, sagde statsministeren.
Sveriges arbejdsminister, Ylva Johansson, opsatte det mål, at man som indvandrer skal være i job eller uddannelse, inden der er gået to år.
Milliarder afsat
Regeringen har afsat 870 millioner svenske kroner til indsatsen i år - et beløb, der bliver hævet til over to milliarder, når man når frem til 2018. Sverige Radio påpeger dog, at langt fra alle pengene er nye.
Der vil blandt andet blive identificeret 20 erhverv, hvor asylansøgere med særlige kompetencer kan skyde genvej. Der bliver skudt 100 millioner svenske kroner i svenskundervisning, og så vil kommunerne få flere penge for at modtage en flygtning: Beløbet hæves fra 83.000 til 125.000 svenske kroner.
Samtidig vil regeringen tage et opgør med de svenske kommuner, som tager imod relativt færrest asylansøgere - et tiltag, som der - i modsætning til tidligere - nu er politisk flertal for i Sverige.
Som avisen Aftonbladet i dag kan dokumentere, er der endog meget stor forskel på, hvor mange asylansøgere de enkelte kommuner i Sverige tager. Hidtil har der været tale om en frivillig fordeling, men ligesom i EU går den ikke længere.