Sveriges statsminister: Flygtningesituationen er et fælles europæisk ansvar

Stefan Löfven mener godt at Europa kan løse det store flygtningeproblem, hvis alle tager ansvar

Sveriges statsminister Stefan Löfven og Tysklands kansler Angela Merkel til pressemøde om flygtningesituationen i Europa (Foto: © TOBIAS SCHWARZ, Scanpix)

Sveriges socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven og Tysklands kansler Angela Merkel mødtes i dag for at diskutere den tilspidsede flygtningesituation i Europa. Stefan Löfven takkede Tyskland for det gode samarbejde og den fælles holdning om at være solidariske og tage imod de mange mennesker, der er på flugt fra krig og ødelæggelse.

Sverige og Tyskland har taget imod langt de fleste af de flygtninge, der er ankommet til Europas grænser.

Alle skal tage ansvar

De to ledere inviterede til pressemøde, hvor begge understregede det positive i deres samarbejde om at være solidariske og hjælpe de mange flygtninge, der strømmer ind over Europas grænser i øjeblikket. De opfordrede begge to resten af EU´s lande til at tage deres del af ansvaret og påpegede, at Europa godt kan klare opgaven, hvis alle hjælper til.

Den svenske statsminister sammenlignede situationen med at have 500 mennesker stående på en stor plads og så sige nej til nummer fem hundrede én på grund af pladsmangel.

-Det her er mennesker præcis som os. Det er estimeret, at der i år kommer en million flygtninge til Europa, og vi er et kontinent med fem hundrede millioner mennesker.

Han understregede, at vi ikke blot skal tage imod de flygtninge, der klarer turen til Nordeuropa

- Det er også vores pligt i Europa at kæmpe for at forbedre den situation i Syrien og i Afrika, der sender mennesker på flugt. Det er folk, der flygter fra krig, terror, mord og voldtægt. Vi skal give dem, der har asylkrav lov at blive, og dem, der ikke har et reelt asylkrav, skal sendes hjem igen

Danmark gør det rigtige

Efter pressemødet fik svensk TV et interview med den svenske statsminister og spurgte i den forbindelse ind til Danmarks rolle.

- Danmark gør jo lige præcis det, der forventes af dem, og det som Ungarn burde have gjort. De registrerer de flygtninge, der kommer til landet, sagde Stefan Löfven om udvikling i Danmark de seneste dage.

Han er enig med den danske statsminister i, hvordan situationen skal takles. Sverige vil registrere de flygtninge, der har ret til at søge asyl og som ikke allerede er registreret i andre europæiske lande. De der er registreret i andre lande som for eksempel Danmark eller Tyskland bliver sendt tilbage dertil.

Hvorvidt Sverige er klar til at indgå aftaler med Danmark om de flygtninge, der er ankommet til landet, men som gerne vil videre til Sverige, kom Stefan Löfven ikke ind på.