Det er i dag præcis tre år siden, ar der udspillede sig voldsomme scener ved Kongressen i den amerikanske hovedstad, Washington D.C.
Joe Biden skulle officielt udråbes til vinder af præsidentvalget, men ikke alle var enige i, at han nu også havde vundet valget.
Omkring to en halv kilometer væk stod Donald Trump og holdt en tale for de mange tusinde fremmødte tilhængere.
Her gentog han flere gange, at valget var blevet stjålet.
- Vi vil aldrig anerkende vores nederlag. Det gør man ikke, når der er tyveri med i spillet.
Og til sidst i sin over en time lange tale sagde han, at de måtte ”kæmpe som ind i helvede”, hvis de ville ”vinde deres land tilbage”.
- Vi går ned til Kongressen. For man tager ikke landet tilbage med svaghed. Man skal vise styrke. Vi vil kræve, at Kongressen gør det rette, sagde han dengang.
- Jeg ved, at alle her vil marchere ned til Kongressen for på en fredelig og patriotisk måde at blive hørt.
Selvom flere endte med at miste livet, det amerikanske demokrati blev efterladt med dybe sår, flere fra Trumps eget parti vendte ham ryggen, og at Donald Trump blev kaldt færdig i amerikansk politik, har Trump vendt stormen til sin fordel.
Det siger Jørn Brøndal, professor og leder af center for amerikanske studier på Syddansk Universitet.
- Sagen er jo den, at de republikanske vælgere har bevæget sig mere i retningen af Trump på trods af det chok, som stormen på Kongressen var i USA.
- Det er på trods af, at Trump siden hen er blevet anklaget i fire kriminalretssager i 2023, hvor to af dem handler om det, der ledte op til stormen på Kongressen, og handler om Trumps fornægtelse af, at han tabte magten og måske forsøgte at kuppe sig til den.
I videoen her kan du se et sammenklip fra stormen på Kongressen den 6. januar 2021:
En FBI-sammensværgelse
Ifølge en ny måling i Washington Post er støtten til Trump fra republikanere stigende.
Syv ud af ti republikanere mener, at man gør for meget ud af stormen på Kongressen, og at det er på tide at komme videre. Kun 18 procent mener, at protesterne var voldelige.
Og så svarer 34 procent af de republikanske vælgere, at det sandsynligvis eller helt sikkert var FBI, der stod bag stormen på Kongressen.
Blandt dem, der siger, de stemmer på Trump, er det hele 44 procent, der tror, at FBI opfordrede til og organiserede opstanden.
Det tal kalder Jørn Brøndal en bekymrende udvikling.
- Det er en vild konspirationsteori, der ikke på nogen måde bakkes op af nogen data.
Han vurderer, at der er flere grunde til, at tallene ser ud, som de gør.
- For det første kan man sige, at Trump har langt mere karisma og langt mere politisk udstråling end alle sine rivaler sammenlagt.
- Og så er der også et stærkt segmenteret mediemarked i USA. Hos dem, der ser Fox News, er det 39 procent, der mener, at FBI kan være med i en sammensværgelse, mens man hos CNN og MSNBC, der ligger til venstre for den politiske midte, er nede på 16 procent.
Underen live-udsendelsefra Washington forsøgte en vred Trump-tilhænger at afbryde DR’s daværende USA-korrespondent Lillian Gjerulf Kretz:
Trump har enorm magt i det republikanske parti
Det er ikke kun Trumps karisma og medierne, der er grunden til, at Trump har vendt stormen til sin fordel.
For flere politikere er ”hoppet med på den her løgn”, som Brøndal siger.
Han fremhæver for eksempel det republikanske medlem af Repræsentanternes Hus Georgia Andrew Clyde.
På et billede fra stormen, kan man se en chokeret Clyde, der tager dække bag en mand med en pistol.
Alligevel sagde Clyde i maj 2021, at ”hvis man ikke vidste, at det var en video fra 6. januar, ville man tro, at det var et normalt turistbesøg.”
Ifølge Jørn Brøndal skyldes det, at Trump sidder på en enorm magt i det republikanske parti.
- Al erfaring viser, at de, der går imod Trump, ryger ud af politik.
- Tænk på de ti republikanere, der efter stormen på Kongressen stemte for en rigsretssag mod Donald Trump. Otte af de ti er ikke længere medlem af Kongressen. Tænk på de syv republikanske senatorer, der stemte for at dømme ham skyldig. Af dem er fire ude af senatet eller er på vej til det, to fik en reprimande - og så videre, og så videre.
Et andet eksempel er den nylige kamp om posten som formand for Repræsentanterne Hus.
Den republikanske Kevin McCarthy mistede posten takket være nogle modstandere fra selv samme parti, og efter tre ugers kamp frem og tilbage endte posten med at gå til Mike Johnson.
- Her var Tom Emmer fra Minnesota en kandidat til at tage over, og han så ud til at stå stærkt, indtil Trump vendte tommelfingeren ned, fordi Emmer havde været med til at stemme for at bekræfte Joe Bidens valg til præsidentembedet.
Selv samme Emmer har for få dage siden været ude at bakke Trump op som kandidat til at vinde præsidentembedet tilbage.
- Så stærkt står Trump. Så det handler om, at man ved, at hvis man ikke bakker op om Trump, så mister man selv sit politiske liv, siger Jørn Brøndal.
En kold borgerkrig
Udover at være treåret for stormen på Kongressen, er 2024 også valgår i USA.
Polariseringen er enorm, og spændingen mellem de to fløje i landet er på sit højeste.
- Jeg har nogle gange selv kaldt det for en kold borgerkrig. De to politiske partiers ledere kan ikke længere tale med hinanden, men dæmoniserer hinanden. Trump har for eksempel kaldt sine modstandere for kommunister, fascister og skadedyr, siger Jørn Brøndal.
De sidste to valg har været afgjort på margenernes margen med nogle tusinde stemmer i de afgørende svingstater.
Og hvis valget bliver lige så tæt i år, altså et sted mellem 50.000-100.000 stemmer, der afgører valget, så vurderer Jørn Brøndal, at vi kan se ind i en situation, hvor den part, der taber, måske iværksætter protester, som kan være til skade for det amerikanske demokrati.
- Jeg ved ikke, om det lige bliver endnu en storm på Kongressen. Men man kan desværre forstille sig mange skrækkelige scenarier, når man har politikere, der ikke længere kan kommunikere med hinanden.
- Jeg tror ikke på en ny borgerkrig, men jeg tror på, at der kan ske alle mulige uhensigtsmæssige og forfærdelige hændelser.
I to delstater har domstolene afgjort, at Donald Trump ikke kan stille op på grund af sin rolle i forbindelse med stormen på Kongressen for tre år siden. I en tale i nat kom Joe Biden med en hård kritik af Donald Trump og den rolle, han spillede i stormløbet. Læs artiklen her.