Det var egentlig meningen, at dansk-amerikanske Morgan Davlin Johnson skulle have brugt weekenden på at hjælpe sig selv og sine amerikanske soldaterkollegaer, der har været udsendt i krig, med at blive sluset succesfuldt tilbage i samfundet.
Selvom han til daglig bor på Amager ved København og er uddannet jurist, er han også sergent i den amerikansk hær. Og han har af flere omgange været udsendt til Afghanistan.
Han var derfor fløjet til Orlando i Florida for at deltage i arrangementet Yellow Ribbon Event, som det amerikanske forsvarsministerium havde arrangeret.
Men på grund af budgetkrisen i USA lukkede dele af landets offentlige sektor ned natten til lørdag, og hundredtusindvis af offentligt ansatte er blevet tvunget til at holde fri uden løn, indtil politikerne i Washington D.C. når til enighed om et nyt budget.
Det ramte også arrangementet i den amerikanske sydstat.
- Vi var kun lige kommet i gang med undervisningen, da det hele blev aflyst, fortæller Morgan Davlin Johnson i en telefon fra den amerikanske storby.
Nu venter han på et fly, der kan transportere ham tilbage til København.
- Jeg synes, det virker lidt uprofessionelt, at de amerikanske politikere ikke magter at få styr på deres budget, og at samfundet skal gå i stå af den grund, siger han.
- Derudover er det her event meget, meget dyrt. Jeg er eksempelvis blevet fløjet her til og indlogeret på et femstjernet hotel, og de regninger skal jo stadigvæk betales, selvom eventet er blevet aflyst.
Svigter kollegaer
Morgan Davlin Johnsons er tilknyttet the US Army Reserve, som er en enhed af det amerikanske militær med base i Tyskland.
Målet med programmet var blandt andet at undgå, at soldaterne ender som arbejdsløse, hjemløse eller begår selvmord. Og som sergent skal Morgan Davlin Johnson tage vare på sine soldater og sikre, at de får den nødvendige hjælp og professionelle sparring.
Derfor ærgrer det ham, at 'the shutdown' nu rammer de op mod 100 amerikanske soldater, som han sammen med sine kollegaer – heriblandt psykologer, feltpræster og karrierekonsulenter – skulle have hjulpet på vej.
- Selvmordsraten i det amerikanske militær er uhyggeligt høj, og der var soldater med problemer, som var mødt frem. Derfor føler jeg, at vi svigter dem, siger han og fortsætter:
- De havde fortjent at få den støtte, de skulle have, og det sårer mig.
http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:5a62fee1a11f9f08d439239b
Øger politikerleden
Han har talt med flere af sine amerikanske kollegaer om krisen, der brød ud natten til lørdag lokal tid.
De forstår heller ikke, hvorfor politikerne i hovedstaden ikke bare kan få løst konflikten.
- Der er meget mere politikerlede i USA end i Danmark, og en sag som denne er kun med til at øge den, siger han.
Morgan Davlin Johnson understreger dog, at den offentlige sektor i USA er en del mindre end i Danmark.
Og kommer man uden for militærets område, ser billedet lidt anderledes ud, forklarer han.
- Mange af de almindelige amerikanere, jeg har talt med, er ikke så bevidst om konflikten endnu. De har måske hørt om det, men de ved ikke helt, hvad det indebærer endnu, siger han.
Ingen garanti for løn
Den seneste gang, at USA’s offentlige sektor lukkede ned, var i 2013, hvor den demokratiske Barack Obama var landets præsident.
Dengang tog det 16 dage for politikerne og blive enige om et nyt budget, hvilket ramte mere end 850.000 amerikanere.
Lige nu kæmper de amerikanske politikere for at blive enige om enten et midlertidigt eller et permanent nyt budget inden mandag, hvor tusindvis af offentligt ansatte igen skal på arbejde.
Ifølge den republikanske flertalsleder, Mitch MacConnell, vil en ny afstemning om budgettet finde sted en time efter midnat, hvilket er klokken 7.00 dansk tid.
Selvom mange af Morgan Davlin Johnsons kollegaer er irriterede over krisen, så er der også flere, der ser det som en betalt ekstraferie.
For selvom de lovmæssigt set ikke er berettiget til at modtage løn i de dage, hvor de ikke skal møde på arbejde, så har den amerikanske stat ved lignende shutdowns udbetalt dem deres løn med tilbagevirkende kraft.
Men der er ingen garanti for, at det også sker denne gang, understreger han.
- Jeg har talt med flere soldater, især unge, der med let panik i stemmen siger, at de nu ikke har råd til at betale deres regninger. Så det er et reelt problem, at politikerne ikke kan blive enige om budgettet.