Militær, økonomi og befolkning: Sådan kan Kina og USA sammenlignes

I dag besøger den amerikanske præsident, Donald Trump, sin modpart i Kina, Xi Jinping, for at tale handel og Nordkorea.

Præsidenterne Donald Trump og Xi Jinping under dagens møde i Kina, som er et af flere stop på Trumps 12 dage lange Asien-turne. (Foto: © Thomas Peter, Scanpix)

I morges dansk tid præsenterede USA's præsident, Donald Trump, og Kinas præsident, Xi Jinping, nye handelsaftaler på et pressemøde i den kinesiske hovedstad, Beijing.

De to lande udgør i dag verdens to stærkeste økonomier. I 140 år har USA siddet tungt på førstepladsen - men nu puster Kina dem i nakken.

Men hvordan er magtbalancen mellem de to lande?

Vi sammenligner dem på tre parametre: Indbyggertal, økonomi og militærbudgetter.

Kina har flest indbyggere

Det er ikke overraskende, at Kina har flere indbyggere end USA. Det folkerige land huser knap 1,4 milliarder mennesker, mens USA "kun" har 323 millioner indbyggere.

Det betyder også, at Kina har en samlet arbejdsstyrke på over 800 millioner, mens USA's arbejdsstyrke udgør 162 millioner mennesker.

I Kina er 48 procent kvinder og 52 procent mænd, mens USA har en nærmest ligelig fordeling.

USA har den største økonomi - lidt endnu

Amerikanerne har stadigvæk førstepladsen som verdens største økonomi, mens Kina sidder på andenpladsen. Sammen udgør de to nationers økonomier næsten 40 procent af den samlede verdensøkonomi. Hvor USA har 24,7 procent, udgør Kina 14,9 procent.

Her kan du se, hvordan de to nationers økonomier har udviklet sig i løbet af de seneste 20 år.

Kinas store vækst inden for det seneste årti har mindsket afstanden mellem de to lande, og meget kan tyde på, at Kina i fremtiden vil overhale USA's økonomi.

Økonomer forudser ifølge Bloomberg og The Economist, at Kina - hvis landet kan opretholde sin vækstrate - vil overhale USA's økonomi allerede i 2029.

Kinas økonomi vokser i dag med syv procent hvert år – det er næsten tre gange hurtigere end USA's, som vokser med knap 2,5 procent.

Kina er allerede verdens største økonomi, når det kommer til købedygtighed og er samtidig verdens største handelsnation - et mulehår foran USA. I 2016 handlede Kina for 3.815 milliarder dollar, mens USA handlede for næsten det samme: 3.580 milliarder dollar.

Men selvom de to lande handler for cirka lige meget, er det kun USA, der har et underskud på handelsbalancen. Landet importerer mere, end det eksporterer, mens Kina importerer langt mindre, end det eksporterer - og dermed har et overskud på handelsbalancen.

I 2005 overhalede Kina også USA, når det gælder eksport.

Kinas store succes på eksportområdet har skabt stridigheder med USA - ikke mindst med præsident Donald Trump, som blandt andet har anklaget Kina for ulovlig eksport og valutamanipulation.

Kina er også blevet kritiseret af andre lande for at bedrive subsidieret eksport, som betyder, at der kommer flere producenter, selv om efterspørgselen reelt er faldende.

Kinas og USA's import og eksport 2016:

  • Kina: 1.589 milliarder/2.226 milliarder

  • USA: 2.189 milliarder/1.391 milliarder

På andre områder går Kina bagom dansen. Det gælder blandt andet udenlandske investeringer, turisme og højteknologisk eksport.

Amerikanerne sidder på militæret

Der er et andet område, hvor Kina - og resten af verden for den sags skyld - halter langt efter amerikanerne, nemlig udgifterne til militæret.

USA - hvis befolkning udgør mindre end fem procent af verdens samlede befolkning - har det absolut største militærbudget i verden. De amerikanske udgifter til militæret udgør intet mindre end 36 procent af verdens samlede militærudgifter.

Kina, som ligger på andenpladsen, har også hævet sit militærbudget markant og udgør i dag 13 procent af hele verdens militærudgifter, mod tre procent for 10 år siden.

I 2015 brugte USA 600 milliarder dollar på militærbudgettet, mens Kina brugte lidt over 200 milliarder dollar.