Verdens to mægtigste mænd, USA's præsident, Donald Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, har her til morgen dansk tid præsenteret handelsaftaler for over 1600 milliarder kroner.
Det gjorde de ved en kort pressekonference i Folkets Store Hal i det kinesiske parlament i Kinas hovedstad, Beijing. Der blev ikke plads til spørgsmål fra pressen ved konferencen. I stedet talte de to ledere om at styrke samarbejdet mellem de to lande.
- Forholdet mellem Kina og USA er nu ved en ny historisk begyndelse, sagde Xi Jinping.
I følge DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar, skal de nye aftaler ses som et forsøg fra Kinas side på at smigre Donald Trump.
- Når man dykker ned i materien, så er mange af de her aftaler nogle, som de to lande allerede har indgået, så der er ikke meget nyt i det. I realiteten vil det her ikke ændre på særligt meget, siger Philip Khokhar og uddyber:
- Der er mere spin end reelt indhold i det. De her aftaler betyder egentlig ikke så meget for Xi Jinping. Hans hedeste drøm er, at Trump kigger ham i øjnene og anerkender Kina som en stormagt på lige fod med USA. Dét er den kinesiske drøm, siger Philip Khokhar.
Mere pres på Nordkorea
Nordkorea og nye handelsaftaler blev de to helt store emner ved konferencen.
Både Xi Jinping og Donald Trump understregede, hvordan de to måtte samarbejde tættere om at dæmme op for atomtruslen fra Nordkorea.
- Jeg tror på, at der findes en løsning på truslen fra Nordkorea, ligesom du også gør, sagde Donald Trump til Xi Jinping, som stemte i:
- Vi er dedikerede til at finde en løsning på truslen fra Nordkorea gennem dialog, sagde Xi Jinping.
Men hvordan de to rent faktisk vil lægge yderligere pres på Nordkorea, kom der ikke mange detaljer om.
- Der er kommet meget lidt konkret ud omkring deres aftale om at skærpe sanktioner mod Nordkorea, siger Philip Khokhar.
Nye handelsaftaler for milliarder
Ved konferencen præsenterede de to præsidenter også nye handelsaftaler for over 1600 milliarder danske kroner.
Donald Trump har tidligere kritiseret samhandlen mellem de to lande. Han har sagt, at den favoriserer Kina, og på dagens pressemøde fastholdt han det synspunkt:
- I øjeblikket er det desværre en ensidig og uretfærdig handelsforbindelse, men jeg beskylder ikke Kina for det, sagde Donald Trump
Xi Jinping lovede, at Kina vil være mere åben over for internationale virksomheder, deriblandt amerikanske, i fremtiden.
- Vi vil aldrig lukke vores døre. Vil vil i stedet holde dem endnu mere åben, sagde han.
De nye handelsaftaler er dog ikke bindende, og kineserne kan nemt omgå dem. Derfor er aftalerne mere symbolske, end de reelt set ændrer på noget.
- Kineserne kan godt se, at det ikke er holdbart at have en amerikansk præsident, som skælder ud på dem. Med de har aftaler håber de på at kunne imødekomme ham. Om aftalerne ligefrem ændrer på noget, tvivler jeg stærkt på, siger Philip Khokhar.