Hundevæddeløb, marihuana og de ti bud - det stemte USA også om ved midtvejsvalget

Vælgerne i de amerikanske stater stemte tirsdag om en lang række tiltag.

Transkønnedes rettigheder blev sikret, klimatiltag blev stemt ned og hundevæddeløb blev forbudt, da der var midtvejsvalg i USA tirsdag. (Foto: © MARK RALSTON/MICHAEL MATHES/STR, Scanpix)

Amerikanerne stemte om meget andet end kandidater til Kongressen, da der var midtvejsvalg tirsdag.

I 37 stater tog vælgerne stilling til forskellige tiltag om alt fra legalisering af marihuana til biblens 10 bud.

Her er et overblik over nogle af de mest opsigtsvækkende resultater:

Nederlag for klimatiltag

I flere stater var der afstemninger om initiativer, der alle havde til hensigt at bremse de menneskeskabte klimaforandringer.

Og det blev generelt en dårlig valgdag for USA's klimaforkæmpere, skriver mediet Vox.

Det største nederlag kom i Washington, hvor 56 procent af vælgerne sagde nej til indføre en egentlig skat på CO2-udledning fra statens store virksomheder. Indtægterne fra skatten skulle have finansieret klimatiltag.

I Arizona blev et forslag om, at leverandører til statsapparatet i 2030 skal hente 50 procent af deres energiforbrug fra vedvarende kilder på samme måde stemt ned. 70 procent sagde nej.

Der var dog også spredte sejre for klimainitiativer. Nevada havde for eksempel et næsten identisk tiltag som det i Arizona på stemmesedlen, og her sagde 59 procent af vælgerne ja.

Stemmeret for tidligere dømte

Midtvejsvalget i Florida har fået stor opmærksomhed, fordi både valget til Senatet og guvernørposten endte med tæt på dødt løb.

Til gengæld var der ingen tvivl, da vælgerne i staten samtidig skulle afgøre, om tidligere dømte personer skal have deres stemmeret tilbage, når de har udstået deres straf. 65 procent stemte for.

Resultatet betyder, at hele 1,5 millioner borgere i Florida nu igen kan kalde sig vælgere. En ekspert beskriver det som det største, der er sket for stemmeretten i USA i årtier.

Et valglokale i Miami, Florida. (Foto: © Rhona Wise, Scanpix)

Marsys lov vedtaget seks steder

I 1983 blev den 21-årige Marsalee Nicholas myrdet af sin eks-kæreste. En uge senere blev kvindens mor konfronteret af den mistænkte morder i en købmandsbutik.

Moren vidste ikke, at eks-kæresten, der senere blev dømt for mordet, var blevet løsladt mod kaution.

Sagen har ført til et nationalt initiativ, der kaldes "Marsys lov" - opkaldt efter den myrdede kvindes kælenavn. Marsys lov sikrer ofre for forbrydelser og deres pårørende en række rettigheder - for eksempel at de skal have besked, når en gerningsmand bliver løsladt.

Variationer af Marsys lov var tirsdag til afstemning i seks stater - Florida, Georgia, Kentucky, Nevada, North Carolina og Oklahoma - og alle steder blev den vedtaget.

Marihuana vinder frem

I 10 amerikanske stater plus i hovedstadsområdet er det nu lovligt at ryge sig skæv i sin fritid.

Det er status, efter at vælgerne i Michigan tirsdag besluttede at lovliggøre marihuana. Samtidig stemte staten Missouri for at tillade marihuana til medicinsk brug.

North Dakota stemte også om at tillade marihuana til fritidsbrug - her sagde vælgerne nej.

Kunder kigger på udbuddet af marihuana i en butik i West Hollywood, Californien. (Foto: © Lucy Nicholson, Scanpix)

Hundevæddeløb og de ti bud

Blandt de mere enkeltstående tiltag, som stod på stemmesedlerne rundt om i USA, kan det nævnes, at det nu er tilladt at hænge biblens 10 bud op i offentlige bygninger - inklusiv skoler - i staten Alabama.

I Massachusetts besluttede vælgerne at bevare en lov, der beskytter transkønnede personer mod diskrimination i det offentlige rum.

Og så er det fra 2020 forbudt at arrangere og spille på væddeløb med greyhounds eller andre hunde i Florida.