”Kvinderne kommer. Forbered dig på os”.
Teksten på Shirley Morganellis badge siger det hele om, hvad den 69-årige sygeplejerske har gang i.
I præcis to år har hun arbejdet for én ting: At få flere kvinder i amerikansk politik. Og årsagen er helt klar – manden i Det Hvide Hus, Donald Trump.
- Trump er bare så forfærdelig på mange måder. Han er en kvindehader, siger hun, da vi møder hende i Bethlehem – en by i det østlige Pennsylvania.
Valget af byggemilliardæren fra New York skabte dønninger i hele USA. Også i Pennsylvania og i Shirley Morganellis Bethlehem med sine 75.000 indbyggere. Så meget at Shirley stak hovederne sammen med veninden Martha Cox Popichak og skabte gruppen Rally of American Resistance, ROAR – eller ”BRØL” på dansk – en modstandsgruppe møntet på Donald Trump.
- Efter valget af Donald Trump var det klart, at vi måtte handle. Det var bare et chok for hele systemet, og det satte straks gang i kvinderne her i byen, siger Martha Cox Popichak. For nu skulle der ske noget.
Vedvarende pres
Og det er den historie, vi har bedt Shirley fortælle os. Så hun og Martha har sat os stævne i en cafe på Bethlehems Main Street, der på denne overskyede og halvkølige formiddag ikke udviser meget tegn på liv. Men nogle borgere spadserer hen ad de pæne fortove, og møder man dem, siger man: ”How are you doing?” For man hilser på hinanden i Bethlehem.
- I dag er vi 130 medlemmer og mødes en gang om måneden. Vi er en modstandsgruppe med feministiske værdier og progressive ideer. I dag er vores mål at støtte progressive kandidater til bl.a. midtvejsvalget, siger Shirley, der straks tilføjer, at hovedmålet er præsidenten.
Hør, hvordan kvinderne vil redde USA i videoen:
Det står i gruppens formålsparagraf, som hun rækker over til os – skrevet ud med pæn håndskrift på en lap papir:
"Vores gruppe skal udgøre et vedvarende pres for at modsætte sig Donald Trumps dagsorden."
Trump vil begrænse kvinders rettigheder – for eksempel til abort, han vil beskære sundhedssystemet og forringe mulighederne for at få uddannelse og dermed på alle tre måder at ramme kvinder, mener Shirley.
Nul kvinder i Washington
Men de to kvinder kan allerede se resultater, siger de. For det første med at få ændret en kedelige rekord. Ud af de 18 pladser, Pennsylvania har i Repræsentanternes Hus i Kongressen i Washington, er ikke én besat af en kvinde.
Men det står til at blive ændret ved valget den 6. november. Der kommer i hvert fald tre kvinder – alle demokrater – ind i Repræsentanternes Hus, forudser Shirley og Martha.
Deres gruppe har støttet de kvindelige kandidater, og det er en vigtig ting i kampen mod Trump, mener de.
- Husk på, at al politik er lokalt, siger Martha Cox Popichak.
- Derfor bliver man nødt til at starte på det lokale plan. Bethlehem er en meget progressiv by, og der har vi for eksempel på miljøområdet indført regler, der strider mod, hvad Trump arbejder for, siger hun.
Et andet område, hvor Trump og Republikanerne skal bekæmpes, er patriotismen. For det kan ikke være meningen, at republikanere tager monopol på det, mener Shirley.
- Jeg fik den ide, at vi skulle forsøge at vinde patriotismen tilbage, for vi var ærligt talt noget trætte af, at højrefløjen siger, at de er de rigtige patrioter i USA. Faktisk mener jeg, at det er omvendt. Vi er patrioter, fordi vi ikke udelukker andre på grund af deres etniske oprindelse eller religion. Flaget er lige så meget værd for demokrater som for republikanere. Så jeg skaffede et flag til alle medlemmerne i gruppen. Vi er patrioterne, siger hun.
Byens stolthed ruster væk
Vi siger farvel til de to – Shirley skal passe sit deltidsarbejde som sygeplejerske – og vi triller i vores lejede Chevy Malibu ned mod Bethlehems tidligere stolthed, byens enorme stålværk.
Det troner stadig majestætisk midt i Bethlehems gamle bydel – trods det, at det nu er sort-brunt af rust og almindeligt forfald efter lukningen i 1995.
Bethlehem Steel var USA’s næststørste stålproducent kun overgået af US Steel, og i 140 år forsynede værket stål til mange ærkeamerikanske bygningsværker som Golden Gate Bridge i San Francisco og Empire State Building i New York.
Nu ligger det øde hen ved langs Lehigh-floden. Der er dog rykket et kulturcenter ind, og de lokale holder udendørskoncerter med værket som dramatisk baggrund.
Så storhed kommer og går – også i Bethlehem. Imens satser Shirley og Martha på, at Trump snart er historie. Den 6. november får vi et fingerpeg på, om de får ret.
Vi har dog ikke tid til at vente til den 6. Vi trykker den næste adresse ind på gps’en og sætter kursen mod Pennsylvanias største by, Philadelphia.